Ελλάδα - Κ. Μητσοτάκης: "Γενικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου"

Lockdown σε όλη τη χώρα τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο».

Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία.

Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα είναι κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας, όπως είπε.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.

Το Νοέμβριο θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ σε όσους πλήττονται ή μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας θα επεκταθούν για δύο μήνες, ενώ θα δοθεί και εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι επιλέγει να πάρει νωρίτερα δραστικά μέτρα, ενώ σημείωσε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά θα δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, με τη συμμετοχή του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη εισήγηση των λοιμωξιολόγων στη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον πρωθυπουργό, η χώρα οδεύει προς γενικό lockdown μέχρι το τέλος του μηνός, καθώς τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News