Ελλάδα: Κλειστές και οι Εκκλησίες έως τις 11 Απριλίου, τι ζητάει η ΔΙΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου σήμερα Κυριακή Δ’ Νηστειών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος πραγματοποίησε Θεία Λειτουργία (κεκλεισμένων των θυρών) στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικοδήμου στη πόλη της Νάξου… Κίνηση που έγινε με σκοπό την αναμετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης Παροναξίας «Παροναξία FM» στον Ιερό Ενοριακό Nαό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ενώ προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ των ασθενούντων αδελφών μας και ευχήθηκε προς όλους τους ακροατές (εξ αφορμής της προτροπής του Αποστόλου Παύλου «κρατήσαι της προκειμένης ελπίδος» που ακούσαμε στο σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα ) να κρατήσουμε όλοι ζωντανή την ελπίδα μας στο Θεό και στη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, την Παναγία μας.

Λίγη ώρα αργότερα – με το πέρας της Θείας Λειτουργίας – έγινε γνωστή η απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση των μέτρων όσον αφορά τα Ιερά Μυστήρια και τις Ακολουθίες στην Εκκλησία…  Με βάση τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα σε τηλεοράσεις, διαδίκτυο και ραδιόφωνα να μεταδίδουν τη Θεία Λειτουργία

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες παρατείνονται μέχρι τις 11 Απριλίου. Οι πιστοί δεν θα μπορούν να πηγαίνουν μαζικά στις εκκλησίες για την αποφυγή του κορονοϊού και θα δίνεται η δυνατότητα σε τηλεοράσεις, διαδίκτυο και ραδιόφωνα να μεταδίδουν τη Θεία Λειτουργία.

Την Τετάρτη το απόγευμα, θα συνέλθει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου οι Ιεράρχες να ασχοληθούν με τις προτάσεις της Εκκλησίας προς την Πολιτεία σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί ενόψει του Πάσχα.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες έχει ζητήσει να επιτραπεί στους ιερείς να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

"Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…", τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν "σιωπηλοί".

Φωτογραφία από την σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας