Ελλάδα - Κορωνοϊός: Νέα κρούσματα (48), "δεν έχει ηλικία ο ιός" αλλά και αισιόδοξα μηνύματα

Μία ακόμη ημέρα στη… δουλειά. Και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε για μία ακόμη φορά σε ανακοινώσεις: 48 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 743.. Πρόσθεσε δε ότι  134 άτομα νοσηλεύονται. Από αυτούς το 60% είναι άνδρες. 45 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνδρες και με υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αριθμός των θανάτων ανήλθε συνολικά σήμερα στους 20. Η μέση ηλικία των 20 συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 75 έτη.

Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα... "Οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες, όσοι πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας", ήταν η χαρακτηριστική φράση του. Και συνέχισε: "Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”, τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε  "Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης". Οσο για τα συμπτώματα; Η απώλεια όσφρησης (σ.σ. έδωσε το παράδειγμα του Γάλλου μπασκετμπολίστα των Τζαζ, Γκομπέρ) - Πολλοί φορείς είναι ασυμπτωματικοί - Ανθρωποι με πολύ απλά συμπτώματα όπως ο βήχας και έδωσε μία ακόμη οδηγία:  Να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από τους άλλους

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα. "Να δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και πότε είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό. Ο ιός δεν σέβεται ηλικία" είπε και σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε: "Λίγα λεπτά πριν με ενημέρωσαν για μια νεαρή συμπολίτισσα επαρχιακής πόλης, έμεινε σπίτι και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό. Μου είπαν ότι υπήρχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θεωρώ ότι για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα "μείνε σπίτι" αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων.

"Δεν είναι έκπληξη να έχουμε δεκάδες υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί στον ιό. Και αυτοί ακολουθούν οδηγίες όπως όλοι οι άλλοι. Δεν μας ενοχλεί αυτό, ούτε έχουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ενδεχομένως σε μια μεγάλη αύξηση του ιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα" σημείωσε σε άλλο σημείο, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην Ελλάδα: "Οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες, όσοι πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας".

Δείτε το video με τις δηλώσεις του κου Τσιόδρας