Ελλάδα - Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα, 89 συνολικά

Ανακοινώθηκαν 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89. Η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της νόσου τις τελευταίες ημέρες με πρώτα αυτά της Δυτικής Ελλάδας, από τους εκδρομείς που προήλθαν από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και τέσσερα κρούσματα "ορφανά" για τα οποία δεν έχει τεκμηριωθεί η πηγή μετάδοσης και το ιστορικό των επαφών τους με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν νοσήσει.

Από τους 84 ασθενείς που είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τώρα, οι 27 νοσηλεύονται ενώ οι 57 βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση. Η πλειοψηφία των περιστατικών έχει εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία, ενώ ανάμεσα στα περιστατικά βρίσκονται δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της "ασθενούς μηδέν" στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.

Οι ασθενείς στην Αττική και την Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τους πρώτους 84 ασθενείς, οι τέσσερις στους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι άτομα άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται στην Αττική. Συνολικά οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν.

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα. Μια ασθενής νοσηλεύεται στη Μυτιλήνη, ενώ για κάποια από τα αρχικά κρούσματα ήδη συμπληρώνεται το διάστημα των 14 ημερών μέσα στις οποίες μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται, 14 σε σύνολο, νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δυο από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό πως από τους 84 ασθενείς οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ και εν συνεχεία από τις επαφές τους.

Τα στοχευμένα μέτρα για την προστασία των πολιτών

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα εστιάζουν πρωτίστως στην προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πιο εύκολα από την επιδημία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα άνω των 70 με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα

- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.