Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Κρήτη: Υπό έλεγχο η φωτιά, εκκενώθηκαν έξι χωριά (!!!)

Ελλάδα – Κρήτη: Υπό έλεγχο η φωτιά, εκκενώθηκαν έξι χωριά (!!!)

|

Καλύτερη η εικόνα με την πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου – Χωρίς ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα, τις συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής 

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε από χθες το πρωί μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, λίγο πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου η εικόνα ήταν καλύτερη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της καμένης περιμέτρου. Η φωτιά άργησε να ελεγχθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής έκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια. 


 

Λίγο πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο φωτιάς, όμως ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων προκαλούσε εύλογες ανησυχίες.

Στην περιοχή της Ορνέ επιχείρησαν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος έκαναν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Η καταστροφή από τις φλόγες Ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

«Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς τη Κρύα Βρύση. Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης. «Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Δεν επειλούνται χωριά. Ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική», είπε.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Υπενθυμίζεται ότι εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Κινδύνευσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου

Ο κ. Ταταράκης αργά το βράδυ της Παρασκευής εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και το πρόβλημα υγείας του αντιμετωπίστηκε θετικά και έπειτα μετέβη στο σπίτι του από όπου όλο το βράδυ συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τα μηχανήματα και τις υδροφόρες της περιοχής που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«δόξα τω Θεώ έκανα εισπνοές και ξαναγύρισα στο πύρινο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομα στην Κρύα Βρύση ώστε να συνδράμω τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού η φωτιά πέρασε πλέον και ευτυχώς καταφέραμε να μην καεί κανένα σπίτι», δήλωσε στο cretapost, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν