Ελλάδα - Lockdown: Οι νησιώτες θα ταξιδεύουμε και θα το οφείλουμε στα χιονοδρομικά;

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση δείχνει ότι αδιαφορεί για την νησιωτικότητα... Για το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και αδυνατούν να μετακινηθούν από νησί σε νησί ακόμη και στον ίδιο Νομό (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα) με την οριζόντια πολιτική που ακολουθεί... Κι αίφνης αποφασίζει να ανοίξει τις μετακινήσεις. Οχι, γιατί είδε τους αριθμούς ότι έχουν μειωθεί (σ.σ. η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον .. πράσινη στην Ευρώπη μαζί με αυτή των Ιονίων Νήσων) αλλά γιατί θέλει να σώσει τα ...χιονοδρομικά κέντρα...  Τώρα να μην αναφέρω ποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μετακίνησης στα χιονοδρομικά κέντρα γιατί θα γίνων κακός... Αλλά κρατάω ότι μαζί με τα ...ξερά (χιονοδρομικά) θα καούν και τα χλωρά (νησιά) και ίσως από την επόμενη εβδομάδα να έχουμε δυνατότητα μετακίνησης και εκτός Νομού...

Οχι, τίποτα, αλλά όσοι έχετε επιχειρήσει να ταξιδέψετε αυτό το διάστημα με πλοίο έχετε διαπιστώσει ότι μόνο εύκολο δεν είναι... Ας δούμε όμως τι ανέφερε ο κος Αδωνις Γεωργιάδης - υπουργός Ανάπτυξης - μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ...  «Τεστ για το αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως την ερχόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε. 

Αναφερόμενος στη επαναλειτουργία της αγοράς ο υπουργός δήλωσε πως «στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά».

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά 

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες», ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί», προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», ξεκαθάρισε, αν και πρόσθεσε ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News