Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Με ευθύνη μηχανικού η έκδοση οικοδομικών αδειών

Ελλάδα: Με ευθύνη μηχανικού η έκδοση οικοδομικών αδειών

|

Την έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσια αρχή προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. – Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή 

Την έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσια αρχή προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η έκδοση αδειών θα γίνεται αυτόματα, με ευθύνη του μηχανικού, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης δείχνουν να οδεύουν προς κατάργηση, αφού δεν έχουν πια κανέναν ουσιαστικό, αδειοδοτικό ή ελεγκτικό ρόλο. Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρατείνονται περιβαλλοντικές άδειες επιχειρήσεων ακόμα κι αν έχουν λήξει, ενώ προστίθεται στην περιοχή του Ελαιώνα πλήθος νέων εμπορικών χρήσεων (εκτός του γηπέδου και όσων το συνοδεύουν), προαναγγέλλοντας τη μετεξέλιξη της περιοχής.

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, και αφορά κυρίως την αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβάνει και πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Οπως προβλέπεται, οι οικοδομικές άδειες για όλες τις κατηγορίες κτιρίων θα εκδίδονται αυτόματα, με την υποβολή φακέλου από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Η δυνατότητα αυτή ίσχυε από το 2020 αποκλειστικά για τα μεσαίου ή μικρού μεγέθους κτίρια που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, ενώ τώρα επεκτείνεται και στα μεγάλα κτίρια (άνω των 1.000 τ.μ.) και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η υπηρεσία δόμησης παύει να εγκρίνει τον φάκελο της άδειας, ενώ η συμμετοχή της περιορίζεται στον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος.

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά συνεπάγεται ότι η Πολιτεία παύει να ελέγχει και να εγκρίνει οριζόντια την οικοδομική δραστηριότητα, και περιορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους (η ρύθμιση προέβλεπε από το παρελθόν υποχρεωτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 30% των αδειών, που σπανίως πραγματοποιούνται, ενώ άλλοι υποχρεωτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προέβλεπε η νομοθεσία περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων επίσης ουδέποτε έγιναν).

Τροποποιείται το προεδρικό διάταγμα του Ελαιώνα, προκειμένου να επιτραπεί πλήθος εμπορικών και επιχειρηματικών χρήσεων.

Η ρύθμιση δεν «επεξηγείται» στην αιτιολογική έκθεση του νόμου (η «Κ» επιχείρησε να ζητήσει την άποψη του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, χωρίς ανταπόκριση). Είναι ωστόσο προφανές ότι στόχος του υπουργείου είναι να μηδενίσει τον χρόνο έκδοσης οικοδομικών αδειών. «Διαφωνώ με τη ρύθμιση αυτή. Κατά τη γνώμη μου, όσο δεν υπάρχει ο ψηφιακός χάρτης, η προέγκριση μιας άδειας από την υπηρεσία δόμησης θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων», εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες πολεοδομίες υπάρχει πρόβλημα. Οι δήμοι μεταφέρουν τους μηχανικούς σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες δόμησης να είναι υποστελεχωμένες και να χρειάζονται έως και 6-8 μήνες για την έκδοση μιας άδειας. Αυτό όμως θα έπρεπε να λυθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και όχι μέσω της κατάργησης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών. Οι ελεγκτές δόμησης ελέγχουν την τήρηση μιας άδειας, δεν ελέγχουν όμως αν η άδεια έχει εκδοθεί σωστά».

Σε άλλο κεφάλαιο του ίδιου σχεδίου νόμου τροποποιείται το προεδρικό διάταγμα του Ελαιώνα. Σε όσα επιτρέπονταν μέχρι σήμερα (βιομηχανίες – βιοτεχνίες χαμηλής και μέσης όχλησης, γραφεία, αποθήκες και κτίρια κοινωνικής πρόνοιας) προστίθενται εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου, εστιατόρια, χώροι συνάθροισης κοινού κ.ά. Η ρύθμιση (που δεν αφορά το γήπεδο, καθώς έχει ειδική πολεοδομική ρύθμιση εδώ και μια δεκαετία) ουσιαστικά προδιαγράφει το μέλλον της περιοχής μετά τη δημιουργία του γηπέδου, την περίοδο που πολλά κτίρια παλαιών, κλειστών βιομηχανιών της περιοχής έχουν «αλλάξει χέρια» και κατεδαφίζονται (λ.χ. Softex). Η τροποποίηση αυτή βάζει οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα μετατροπής του Ελαιώνα σε «πράσινο πνεύμονα» της Αθήνας.

Με άλλη ρύθμιση, παρατείνεται η ισχύς αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μέχρι τα 15 έτη, ακόμα και αν έχουν λήξει. Μοναδική προϋπόθεση, να δοθεί έγκριση από ένα συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;