Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας βραδινές ώρες;

Ελλάδα: Πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας βραδινές ώρες;

|

“Ξέφυγε” η Βόρεια Ελλάδα – Ένα βήμα πριν από το lockdown η Καστοριά και τα Γιάννενα – Τα δύο μέτρα που σκέφτεται η Κυβέρνηση

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή «έκρηξη» κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 667. Το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πραγματοποίησε σύσκεψη με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και συζητήθηκαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν σύσκεψη για την αξιολόγηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποτίμησης και επικαιροποίησης των στοιχείων για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα αποφασίσουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξει το επίπεδο επικινδυνότητας αναλόγως με τη διασπορά των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να ληφθούν και μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα το βράδυ. Κάτι που γίνεται στο εξωτερικό και στις μεγάλες πόλεις… Ωστόσο, δεν εξετάζεται προς το παρόν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ.

Χθες, ανακοινώθηκαν 667 νέα περιστατικά της νόσου, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί έως σήμερα, με την Αττική να εμφανίζει μία εύθραυστη σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων (250 χθες) και περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας να δείχνουν σημάδια ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και να θέτουν υποψηφιότητα για εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της διασποράς.

Το βασικό χαρακτηριστικό της πανδημίας σε αυτή τη φάση της στη χώρα μας είναι ότι πλέον καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκης είναι τα 30 έτη και στην Αττική τα 33 έτη. Το γεγονός ότι οι περισσότερες διαγνώσεις πλέον αφορούν νέους που συνήθως νοσούν ελαφρύτερα, δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται θα οδηγήσει πιθανότατα σε 10-15 ημέρες σε αύξηση και των ασθενών που θα χρειάζονται διασωλήνωση το οποίο σημαίνει και μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι χθες σημειώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ 87 ασθενείς (μέσης ηλικίας 66 ετών) νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι.

Αλλαγή χρωματισμού

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο με επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και διάσπαρτες γεωγραφικά συρροές καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (επίπεδο συναγερμού 2 και 665 ενεργά κρούσματα), στα Ιωάννινα (επίπεδο 3 και 263 ενεργά κρούσματα) και στην Καστοριά (επίπεδο 3 και 124 κρούσματα). Και οι τρεις αυτές περιοχές θα αξιολογηθούν σήμερα το απόγευμα από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας από τον κορωνοϊό. Εντονη επιδημιολογική πίεση δέχονται επίσης τα τελευταία 24ωρα η Βοιωτία και οι Σέρρες.

Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας, αναμένεται να έρθει σήμερα, όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, μετά την συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ανάλυση των ήδη επιβαρυμένων επιδημιολογικών στοιχείων. Οι ανακοινώσεις -αν δεν αυξηθούν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτές τις περιοχές- θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Το lockdown στα Ιωάννινα και την Καστοριά, οι οποίες από το πορτοκαλί περνούν στο κόκκινο επίπεδο προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς η πρώτη περιοχή παρουσιάζει 263 ενεργά κρούσματα και 124 η δεύτερη. Νούμερα ανησυχητικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ αντίστοιχα ανησυχητική είναι η ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας “σειρά” στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί και οι Σέρρες από το πράσινο στο κίτρινο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους ειδικά αυτών των περιοχών και γενικά της χώρας να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας σε αυτή την κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στιγμή για τη χώρα μας.

Με πληροφορίες από την σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air