Ελλάδα: Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης, ο μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών χθες το απόγευμα ο Αντώνης Λιβάνης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε ο πιο έμπιστος και μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επικεφαλής επί σειράν ετών ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1925 από εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στην Εθνική Αντίσταση και συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γλίτωσε από τον θάνατο μόνον έπειτα από παρέμβαση συγγενικών προσώπων του. Αργότερα σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, ασχολούμενος παράλληλα με τις επιχειρήσεις.

Ευρισκόμενος στην Πάτρα, ο Αντώνης Λιβάνης δραστηριοποιήθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου, όντας επιτελής του στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, ο Αντώνης Λιβάνης πέρασε συνολικά πεντέμισι χρόνια σε φυλακές και εξορία, ενώ η οικογένειά του αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της για να επιβιώσει. Επιστρέφοντας από την εξορία το 1972, ίδρυσε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, ενώ συμμετείχε στην προετοιμασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν παρών στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από το 1961, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για να αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. Το 1964, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του. Η παρουσία του Λιβάνη στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται ενεργή μετά το 1977, όταν έγινε σαφές ότι το νέο τότε Κίνημα έκανε καθοριστική στροφή προς το πολιτικό Κέντρο. Το 1981 ανέλαβε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής. Κράτησε αυτές τις θέσεις ώς την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Το 1993 διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για όλες τις ενδοκυβερνητικές υποθέσεις. Το 1996, ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία και αρνήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου, ουδέποτε εξελέγη βουλευτής, ούτε και το διεκδίκησε. Ηταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Γιώτα και τον Ηλία, ο οποίος διευθύνει τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ηλία Λιβάνη και του εξέφρασε την οδύνη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατέρα του, Αντώνη Λιβάνη. Τον κ. Παυλόπουλο συνέδεαν με το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό εκδότη μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας.

Τιτίβισμα για τον θάνατο του Ανδρέα Λιβάνη έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέφερε  " «Ο Αντώνης Λιβάνης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας, εργαζόμενος επί δεκαετίες στο πλευρό ενός σημαντικού πολιτικού. Με συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα», εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News