Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Πλήρης ημερών έφυγε ο Ιάκωβος Τσούνης

Ελλάδα: Πλήρης ημερών έφυγε ο Ιάκωβος Τσούνης

|

Εφυγε σήμερα (10/04) από τη ζωή πλήρης ημερών ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις ένοπλες δυνάμεις – Τι δήλωσαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και Κυριάκος Μητσοτάκης (Πρωθυπουργός) 

Πλήρης ημερών έφυγε σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Ιάκωβος Τσούνης, εφοπλιστής και βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης.Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας την απώλεια του Ιάκωβου Τσούνη.

Σε δήλωσή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε ότι Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε σήμερα. «Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των Ε.Δ. και άξιο τέκνο της πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας. Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος».

Το αντίο από την Σακελλαροπούλου 

Πως αντέδρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Μέσω ανάρτησης στα social media και δη στο twitter υποστήριξε ότι ο Ιάκωβος Τσούνης, «εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά και σημειώνει ότι η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία του Ιάκωβου Τσούνη στο Προεδρικό Μέγαρο, από την πρόσφατη παρασημοφόρηση του Τσούνη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημαντική προσφορά του στη χώρα, και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.


 

Το αντίο από τον Μητσοτάκη 

«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Ιάκωβου Τσούνη και πρόσθεσε ” Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη». Αναλυτικά, η ανακοίνωση:  «Του ανθρώπου, που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Που στάθηκε δίπλα της, σταθερός και σεμνός ευργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Τον Φεβρουάριο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέδωσε στον Ιάκωβο Τσούνη το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής για τη σημαντική προσφορά του και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βιογραφικό Ιάκωβου Τσούνη

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μετέβη στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο  του 1940. Ο κ. Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Είναι δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται: Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως, Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ, Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή, Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και  Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star 2: Χωρίς προσέγγιση στην Ιο το δρομολόγιο της 23ης Απριλίου

Blue Star 2: Δεν προσεγγίζει την Ίο την Τρίτη 23/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδες: “Ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν στην τελετή υποδοχής Ολυμπιακής Φλόγας

Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε όσους βοήθησαν για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Πάρος – Φωτιά στο Πυργάκι, ήχησε το 112 για εκκένωση της περιοχής

Βελτιωμένη η εικόνα – Ήχησε το 112 - Ενίσχυση και από τη Νάξο

Σαντορίνη – Ολυμπιακή Φλόγα: Υποδοχή σε μία ιστορική στιγμή

Με θέα την Καλντέρα η Σαντορίνη και ο Δήμος Θήρας υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα (video)

Κυκλάδες – Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση εργασίας με θέμα ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Ανδρο

Συνάντηση εργασίας της Κατερίνας Μονογυιού με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού - Σχολής Μηχανικών στην Άνδρο

Νάξος – Αγιος Αρσένιος: Που και γιατί θα γίνει διακοπή κυκλοφορίες σε τμήμα προς Αγία Αννα

Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα οδού στην Κοινότητα Αγίου Αρσενίου - Χρονοδιάγραμμα

Ενδοκυκλαδικά: Τροποποίηση δρομολογίων του “Σαόνησος” λόγω καιρικών συνθηκών

Τροποποίηση των δρομολογίων του "Σαόνησος", το χρονικό διάστημα 23/4-26/4, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” επέστρεψε, από τη Σάββατο (27/04) πιάνει και Νάξο

Σήμερα το πρώτο ταξίδι για το 2024 του "Αικατερίνη Π". Πότε έρχεται και στη Νάξο

Κυκλάδες – Εισπράξεις: Ανοδος για Κέα-Κύθνος, ανακάμπτει η Μύκονος, πέφτει η Ανδρος

Πρώτη ένδειξη επιτυχίας επέκτασης της τουριστικής περιόδου στις Κυκλάδες - Οι εισπράξεις Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024 σε καταλύματα και εστίαση

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....