Ελλάδα: Ποδαρικό το Olympus για το 2020, έσπασε η κυριαρχία Κυκλάδων και Blue Star Ferries

Βρε τι κάνουν τα απαγορευτικά; Μας χαλάνε και τις παραδόσεις… Γιατί είμαστε της παράδοσης πώς να το κάνουμε…  Και τα ξημερώματα σήμερα το πρωί, 1η Ιανουαρίου του 2020, στο λιμάνι του Πειραιά είδαμε το Olympus της Sea Speed Ferries να κάνει πρώτο την εμφάνισή του και να σπάει το …ρόδι. Μία πρωτιά που ενδεχομένως να την είχε ανάγκη και ψυχολογικά καθότι από τον περασμένο Ιούλιο που έπεσε και πάλι στο νερό, το ακολουθεί κακοτυχία…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ellinikiaktoploia.net (ευχαριστούμε και για τις φωτογραφίες) το πλοίο υπό τον πλοίαρχο Πέτρο Ψωμά μπήκε στο λιμάνι στις 2.50 το πρωί μεταφέροντας 82 επιβάτες, 16 Ι.Χ, 9 φορτηγά και 2 δίκυκλα, εκτελώντας το δρομολόγιο Ρέθυμνο – Σαντορίνη – Μήλος και Πειραιάς. Τον Πλοίαρχο Cpt Πέτρο Ψωμά, τους αξιωματικούς και το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι προχώρησαν στην απονομή τιμητικών πλακετών.

Ο πλοίαρχος με καταγωγή από τη Σύρο, τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου, απευθυνόμενος στους επιβάτες, ανέφερε :  “Κυρίες και Κύριοι Επιβάτες. Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά. Εύχομαι ολόψυχα, εκ μέρους όλου του πληρώματος, το νέο έτος να είναι δημιουργικό, γεμάτο Υγεία και άφθονα χαμόγελα για όλους. Αισθάνομαι ότι πρέπει να σας ευχαριστήσω που διαλέξατε το πλοίο μας να γιορτάσετε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή. Συνηθίζεται, τέτοιες στιγμές, να εορτάζονται οικογενειακώς, γι αυτό, σήμερα, εσείς είστε η οικογένεια μου κι εγώ η δική σας. 2020 ευχές λοιπόν και καλά ταξίδια για όλους μας”.

Η κυριαρχία του Delos

Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε την παράδοση που έσπασε το Olympus και τα πλοία που έκαναν ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά από το 2007 έως και σήμερα…  Πέρυσι, λοιπόν, ποδαρικό πραγματοποίησε το "Blue Star Delos" μεταφέροντας 181 επιβάτες, 20 Ι.Χ, 5 φορτηγά, 4 δίκυκλα και 76 άτομα πλήρωμα, εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος - Σαντορίνη κι επιστροφή.

Το ίδιο πλοίο έκανε ποδαρικό και το 2018 αποβιβάζοντας 215 επιβάτες, 20 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα φορτηγό και δύο δίκυκλα και είχε ως καπετάνιο τον πλοίαρχο Μακάριο Λύρα…  Αλλά και το 2017 πάλι το "Blue Star Delos" μπήκε πρώτο και τα συγχαρητήρια δέχτηκε ο πλοίαρχος Cpt Κυριάκος Χωριανόπουλος μεταφέροντας 563 επιβάτες, 101 Ι.Χ, 17 φορτηγά και 1 δίκυκλο.  Και για το 2016 το "Blue Star Delos" (σ.σ. έκπληξη ε;)  ήταν πρώτο… Η υποδοχή είχε γίνει σε γιορτινή ατμόσφαιρα, με βεγγαλικά και κορναρίσματα, αποβιβάζοντας 219 επιβάτες, 23 ΙΧ αυτοκίνητα, 4 φορτηγά και 2 δίκυκλα.

olp_anomeritis_.jpg

Tο «Διαγόρας» και το .. Ρομίλντα

Τι είχε γίνει πριν το "Delos"; Εναλλαγές πλοίων πάντα όμως από τις Κυκλάδες…. Με εξαίρεση όμως το 2015…. Τότε είχε μπει στο λιμάνι του Πειραιά πρώτο το «Διαγόρας» προερχόμενο από τα Δωδεκάνησα και επί της υποδοχής ήταν το τότε πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε κ. Ανωμερίτης (φωτογραφία e-nautilia.gr).. Από εκεί και πέρα; Το 2014 και το 2013 είχαμε το "Blue Star Paros" και το 2012, το “Blue Star Delos” ήταν αυτό που στις 00:15 είχε μπει στο λιμάνι του Πειραιά και πάλι προερχόμενο από Σαντορίνη – Νάξο – Πάρο με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη να προσφέρει δώρα και βιβλία στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του νεότευκτου πλοίου.  Το 2011 ήταν η σειρά του “Blue Star Naxos” να κάνει ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα είχε μπει νωρίτερα όλων καθότι στις 00:05 με πλοίαρχο τον Κυριάκο Χωριανόπουλο και προερχόμενο από τη γραμμή της Παροναξίας…

Αντίθετα, το 2010 το ποδαρικό έχει γίνει από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής”, το οποίο με 29 επιβάτες και πέντε ΙΧ προερχόταν από τα νησιά Μήλο, Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο.  Το 2009 έχουμε το «Blue Star Paros», μεταφέροντας 158 επιβάτες από τα νησιά Θήρα, Ίο, Νάξο και Πάρο, το 2008 το επιβατικό πλοίο «Ρομίλντα» της GA Ferries και το 2007, σχεδόν με την αλλαγή του χρόνου, το πάλαι ποτέ αγαπημένο "Blue Star Ithaki", το οποίο εκτελούσε με 119 επιβάτες το δρομολόγιο επιστροφής Ιο – Θήρα – Νάξο - Πάρο.