Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Ποιον Αύγουστο; Από σήμερα ελεύθερος ο Κορκονέας

Ελλάδα: Ποιον Αύγουστο; Από σήμερα ελεύθερος ο Κορκονέας

|

Εκτός φυλακής βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1.

Εκτός φυλακής βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1. Ο πρώην ειδικός φρουρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αφέθηκε ελεύθερος, μετά την χθεσινή απόφαση του Εφετείου όπου «έσπασε» η πρωτόδικη απόφαση για ισόβια καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και τελικα επιβλήθηκε ποινή καθείρξης 13 ετών. Να σημειωθεί ότι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο Κορκονέας θα αποφυλακιστεί τον Αύγουστο, προφανώς όμως η απόφαση ήρθε λίγο νωρίτερα… 

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κινήθηκαν οι διαδικασίες να εκδοθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, απόσπασμα της απόφασης το οποίο και επιδόθηκε στη διοίκηση των φυλακών, με συνέπεια από εκεί και μετά να τρέξουν οι λεπτομέρειες για την αποφυλάκιση του. Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1 , ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πέρασε γύρω στις 14:30 το κατώφλι των Φυλακών Δομοκού. Στην είσοδο τον περίμεναν οι γονείς του, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην Λαμία, όπου βρέθηκαν τη Δευτέρα για να ακούσουν την απόφαση του Εφετείου και να παρασταθούν στον γιό τους. Αμέσως μετά, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έφυγε, προκειμένου να συναντήσει τα τρία του παιδιά και την σύζυγο του.

Η θέση της Κυβέρνησης 

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των συντακτών, σχολίασε ότι «οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη». Κι από εκεί και πέρα, πρόσθεσε “Η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να τροποποιηθούν. Έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» 

Εντονη ανησυχία στην ΕΛΑΣ

Εν τω μεταξύ το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα και η αποφυλάκισή του, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο εκδικητικών «αντιποίνων». Ήδη έχουν εκδοθεί διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό που εφιστούν την προσοχή και εγρήγορση για την αποτροπή ενδεχόμενων καταδρομικών, ακόμη και τρομοκρατικών, επιθέσεων σε Αστυνομικά Τμήματα, περιπολίες και στατικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης στόχων.

Παρόμοιες προφορικές εντολές έχουν λάβει οι αστυνομικοί, που βρίσκονται στις συνοδείες ασφαλείας ακόμη και την φρούρηση οικιών, δικαστικών λειτουργών, για την αύξηση της παρατηρητικότητας και των μέτρων αυτοπροστασίας. Οι σχετικές εντολές υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν και τον αυστηρό έλεγχο της αλληλογραφίας, χαρακτηρισμένων στόχων, για τον εντοπισμό εκρηκτικών-εμπρηστικών φακέλων, που έχουν σταλεί στο παρελθόν, ακόμη και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στο μεταξύ διακριτική θα είναι η αστυνομική παρουσία κατά την αυριανή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στις 20:00 το βράδυ στα Εξάρχεια, στον τόπο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το κάλεσμα σε διαμαρτυρία έρχεται από μέλη της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη λήθη» και γίνεται στον απόηχο της απόφασης «χάδι» όπως την χαρακτηρίζουν, του δικαστηρίου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αναλυτικά, η Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη αναφέρει: “Το αίμα δεν είναι νερό-Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση «χάδι» στον Κορκονέα. Η απόφαση του Μεικτού Εφετείο Λαμίας για τον Κορκονέα αποτελεί πρόκληση. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου» που οδήγησε στην καταδίκη-«χάδι» σε δεκατρία χρόνια του δολοφόνου αστυνομικού όπως επίσης και η αθώωση του συνεργού του Σαραλιώτη, δεν προσβάλλουν μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στέλνουν το μήνυμα στους εκκολαπτόμενους Κορκονέες ότι μπορούν να δολοφονούν με τα υπηρεσιακά όπλα και να πέφτουν στα μαλακά. Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η αστική δικαιοσύνη περιθάλπει με ποινική ασυλία τα εγκλήματα των ενστόλων, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αποχαλινωμένης κρατική αυθαιρεσίας. Για εμάς όμως το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί. Έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη γνωρίζουμε καλά ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους. Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 8:00μμ συγκεντρωνόμαστε στον τόπο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη την αξιοπρέπεια».

Σημειώνεται πως οι όποιες παρεμβάσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, που φέρει «μερίδιο ευθύνης» στην υπόθεση Κορκονέα, θα περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο που θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες