Ελλάδα: Τέσσερα χρόνια φυλάκισης στις γυναίκες που βανδάλιζαν εκθέματα Μουσείων

Πως το είχε πει η προηγούμενη Υπουργός Πολιτισμού; Ξέρετε καλά; Η Λυδία Κονιόρδου καλά, όταν έγινε γνωστή η κίνηση από τις κυρίες που αρέσκονταν να βανδαλίζουν Μνημεία στα Μουσεία… Τι είχε πει προκαλώντας δεκάδες αρνητικά σχόλια; «δεν είναι βανδαλισμός, απλώς κάποιες κυρίες που άπλωναν κάποιο λάδι"!

Οι δικαστές βέβαια είχαν άλλη άποψη… Και είχαμε την επίσημη ετυμηγορία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Εξαγοράσιμη ποινή. Αλλά ποινή… Και όπως διαβάζουμε «Ποινή φυλάκισης 4 ετών στην καθεμία επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στις δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία, ρίχνοντας πάνω τους λιπαρή ουσία.

Η ποινή των δύο γυναικών είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα, ενώ το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και όρισε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων των τριών Μουσείων (Βυζαντινού και Χριστιανικού, Μπενάκη και Εθνικού Ιστορικού), που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, οι γυναίκες προκάλεσαν φθορές σε εκθέματα, σε κάποια από τα οποία η λιπαρή ουσία που έριξαν έχει αφήσει σημάδια. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν αντικείμενα από ξύλο, όπως ξύλινος σταυρός στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ σημάδια έμειναν και σε μαρμάρινα αντικείμενα.

Οι κατηγορούμενες υποστήριξαν ότι προχώρησαν στις πράξεις τους «υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος», ώστε να κοπούν «οι επαφές με τα κακά πνεύματα».

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες συγχέουν τα πράγματα «υπό καθεστώς ακραίας θρησκοληψίας». Διευκρίνισε επίσης ότι δεν «τίθεται θέμα παραλογισμού υπό την έννοια του ακαταλόγιστου» και ζήτησε να καταδικαστούν χωρίς κανένα ελαφρυντικό.