Έμμισθο το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου

Πριν από δύο ημέρες διαβάσαμε στην ιστοσελίδα naxostimes.gr ¨ότι τελικά το Σχέδιο Νόμου «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβλεπε όχι δύο – όπως αρχικά προβλέπονταν – αλλά οκτώ υποθηκοφυλακεία στα νησιά των Κυκλάδων. Κι αυτά ήταν τα υποθηκοφυλακεία (σε παρένθεση τα νησιά που θα εξυπηρετήσουν) Νάξου (Αμοργός), Σύρου (Κύθνος), Άνδρου, Θήρας (Ίος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Σίκινος), Μήλου (Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος), Μυκόνου, Πάρου και Τήνου.

Και υπήρχε η σημείωσε ότι «όπως φαίνεται ο αρμόδιος υπουργός έλαβε υπόψιν του την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και μετά τις επίμονες παρεμβάσεις τοπικών φορέων, άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε τη διατήρηση μόνο δυο υποθηκοφυλακείων στα νησιά των Κυκλάδων (της Νάξου και της Σύρου) προχωρώντας σε επιπλέον σύσταση υποθηκοφυλακείων όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας (οκτώ συνολικά στις Κυκλάδες).  Οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση ΣχΝ συνοψίζονται στα εξής:

α) σύσταση υποθηκοφυλακείου σε κάθε πρωτοδικειακή έδρα,

β) επιπλέον, σύσταση υποθηκοφυλακείων στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας,

γ) δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων υποθηκοφυλακείου με έκδοση ΠΔ, για την τήρηση των βιβλίων, διευκόλυνση της έρευνας, την παραλαβή πράξεων προς καταχώριση και την παράδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών, με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και κάθε τυχόν γεωγραφική ή άλλου είδους ιδιαιτερότητα ή τυχόν λειτουργία κτηματολογικού γραφείου,

δ) διατήρηση του αρχείου από τους συμβολαιογράφους, όπου λειτουργούν μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, για διευκόλυνση της έρευνας και της παροχής πιστοποιητικών σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Ικανοποίηση

Και σήμερα είχαμε στην ανάρτηση από το Δήμο Μυκόνου για την επιβεβαίωση της παραμονής του υποθηκοφυλακείου στο «νησί των ανέμων» και το πιο σημαντικό; Την κατ’ εξαίρεση σύσταση έμμισθου υποθηκοφυλακείου ενώ ο Δήμαρχος κος Κουκάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Θα θέλαμε με χαρά να σας ενημερώσουμε, ότι κατόπιν των παρεμβάσεων και διαμαρτυριών μας, των διαρκών επαφών με εκπροσώπους του κοινοβουλίου και θεσμικούς φορείς, καθώς και της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 14η Ιουλίου 2016 (σ.σ. η φωτογραφία προέχεται από τη συνάντηση αυτή) με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο, σχετικά με το σχέδιο νόμου που καταργούσε το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου, πετύχαμε κατά την οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, να ληφθεί υπ’ όψιν η νησιωτικότητα, η βιωσιμότητα και ο όγκος των συναλλαγών και να διατηρηθεί κατ΄ εξαίρεση το Υποθηκοφυλακείο της Μυκόνου, με τη σύσταση του ως έμμισθου. Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή και ότι θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της Μυκόνου και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών του νησιού. Ο αγώνας είναι διαρκής και είναι απαραίτητη η επιστράτευση όλων μας στις κοινές μας επιδιώξεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News