ΕΝΦΙΑ έως το 2031 (!!!)

Θυμάστε τι έλεγε προεκλογικά η Κυβέρνηση; Ότι θα σκίσει τα πάντα με ένα Νόμο.. Ότι θα καταργήσει το ΕΝΦΙΑ με το καλημέρα που θα έρθει στην εξουσία κι άλλα πολλά. Ε για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, έναν νόμο που όλοι είχαν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό και απάνθρωπο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τον κατήργησε ή έστω να τον μειώσει, αλλά τον κρατάει έως και το 2031… Και η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ αποκαλύφθηκε όταν άρχισαν όλοι να εξετάζουν τα …ψιλά γράμματα του νέου αναπτυξιακού Νόμου όπου προβλέπονται έσοδα από τον φόρο επί των ακινήτων για μια 15ετία ακόμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα εκτιμώμενα κρατικά έσοδα από τη λειτουργία των επενδύσεων, που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο ανέρχονται σε 1,45 δισ. ευρώ τη 15ετία 2016-2031. Ειδικότερα, στην έκθεση προβλέπεται ότι μέχρι το 2031 οι επενδύσεις του αναπτυξιακού θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 54,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, 572,5 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 522,1 εκατ. ευρώ από τις Ασφαλιστικές Εισφορές.

Η κυβέρνηση για του στόματος του Αλέξη Τσίπρα διατυμπάνιζε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αντί για κατάργηση όμως, με το πρόσθετο πολυνομοσχέδιο είχαν αύξησή του για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενου, ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο προκύπτει ότι τελικά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ειδικά για φέτος προβλέπονται τα εξής για το νέο φόρο:

-μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

- Καταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

- Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.

- Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.

- Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.

- Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την ακόλουθη κλίμακα

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr