ΕΝΦΙΑ: τα πρώτα ραβασάκια την Πέμπτη (18/08)

Οι πιστεύετε ότι το καλοκαίρι συνεχίζεται να κρατήσετε μικρό καλάθι. Όχι λόγω καιρικών συνθηκών. ΙΣΑ ίσα αυτός βελτιώνεται. Αλλά γιατί την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα έχουμε την παράδοση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Και όπως είναι λογικό καλό είναι όταν δούμε τον ταχυδρόμο να έρχεται να του πούμε … δώσαμε. Βλέπετε τα μαντάτα για τους περίπου 7.1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε είδους δεν είναι και τα πλέον ευχάριστα. Μάλιστα, περίπου 2.2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη λόγω αύξησης των συντελεστών του φόρου ενώ για το σύνολο των ιδιοκτητών και υπόχρεων πληρωμής ΕΝΦΙΑ, θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ή αυξημένος κατά 10 ή 20 ευρώ…

Οι φορολογούμενοι λοιπόν θα μπουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxis στην ενότητα Περιουσιολόγιο και θα εκτυπώσουν την οφειλή τους. Και η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Αυγούστου και κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 ώστε να αποφύγει την ποινή. Ειδικότερα, εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι:

# Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 8:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

# Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ-Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 8:00-12:00.

# Οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Επίσης, μέσω των οικονομικών ιστοσελίδων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθαίνουμε ποια είναι τα λάθη που εκτινάσσουν τον …λογαριασμό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9, οπότε με το μισό πρόστιμο θα γλιτώσουν μεγάλα ποσά από τον φόρο.

Ποια είναι τα λάθη εκτινάσσουν τον φόρο στα ύψη

Ο όροφος:

Εάν δεν συμπληρώσετε τον όροφο τότε αυτόματα υπολογίζεται ο ανώτερος με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο φόρος

Κτίσμα σε αγροτεμάχιο:

Εάν κάποιος δεν συμπληρώσει το είδος του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο τότε αυτόματα το κτίσμα υπολογίζεται ως κατοικία και ο φόρος πολλαπλασιάζεται.

Συνιδιοκτησία:

Εάν δεν αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησία ή υπάρξει λάθος τότε αυτόματα υπολογίζεται ποσοστό 100% και ο φόρος αυξάνεται.

Εμπράγματα δικαιώματα:

Εάν υπάρξει λάθος ή δεν υπάρξει καν αναγραφή τότε το ακίνητο υπολογίζεται με πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο.

Βοηθητικοί χώροι:

Σε αυτές τι περιπτώσεις, ο χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Επιφάνεια και ηλικία ακινήτου:

Η καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν, όταν μάλιστα πρόκειται για μεζονέτα δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος.

Οι επόμενοι φόροι

Κι εάν νομίζεται ότι όλα τελείωσαν είστε γελασμένοι… Ο «Γολγοθάς» μόλις ξεκίνησε και το ραντεβού με την εφορία θα είναι συνεχόμενο… Είναι άλλωστε επιτακτική ανάγκη να κλείσει η χρονιά για το κράτος με 5,518 δις ευρώ περισσότερα έσοδα από το 2015.

Τα «ραντεβού» με την εφορία περιλαμβάνουν τα εξής:

# Τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθούν 1,8 δισ ευρώ, από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

# Τον Οκτώβριο η δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων, που αντιστοιχεί σε 550 εκατ. ευρώ

# Τον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ ανεβάζοντας το λογαριασμό στα περίπου 1,7- 1,8 δισ ευρώ

# Τον Δεκέμβριο, πέρα από την τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων, θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 1- 1,1 δισ .ευρώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017, τα οποία θα έχουν πολλές αλλαγές

# Τον Ιανουάριο κλείνει ο κύκλος των φορολογικών υποχρεώσεων του 2016 με την καταβολή της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ

Με πληροφορίες από το Newsit.gr και τη dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News