Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕνωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Κυκλάδων: "97 συλλήψεις μεταναστών σε τρεις μέρες στο αεροδρόμιο...

Ενωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Κυκλάδων: “97 συλλήψεις μεταναστών σε τρεις μέρες στο αεροδρόμιο της Θήρας”

|

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με επιστολή της προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει την εικόνα που επικρατεί στη Σαντορίνη: 550 συλληφθέντες το 2ο τρίμηνο του 2018, 97 (!!!) μόνο το τελευταίο τριήμερο και όλοι αυτοί σε μία φυλακή 2χ2  και ζητούν άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας

Η κατάσταση στη Σαντορίνη έχει αγγίξει τα όρια της απελπισίας.. Η είσοδος των δύο μπράβων την Δευτέρα στο γραφείο Δόμησης στην Πολεοδομία Θήρας και η επίθεση στον προϊστάμενο (σ.σ. στον μοναδικό υπάλληλο της υπηρεσίας και υπεύθυνο για έξι νησιά) ανέδειξε το πρόβλημα της αστυνόμευσης … Όχι ότι δεν το ξέραμε. Πριν από μερικές ώρες είχε δημοσιευτεί συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων κου Κεφαλά στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» που ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συχνά πυκνά, ο Δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος μιλάει για τους 15 δόκιμους αστυνομικούς που δεν ήρθαν φέτος και για τους 40 αστυνομικούς που διαθέτει το νησί, εκ των οποίων οι μισοί είναι στο αεροδρόμιο, οι άλλοι μισοί στα γραφεία και στους δρόμους όπου κυκλοφορούν χιλιάδες επισκέπτες … κανείς..

Και σήμερα, έρχεται μία ακόμη απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στον κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη. Μέσα από την επιστολή που στέλνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μαθαίνουμε ότι μόνο το 2ο τρίμηνο του 2018 συνελήφθησαν 550 μετανάστες / πρόσφυγες που επιχείρησαν να φύγουν με πτήσεις εξωτερικού και με πλαστά διαβατήρια… Και το πιο εντυπωσιακό; 97 (εκ των οποίων 17 ανήλικοί) το τελευταίο τριήμερο. Και το χειρότερο; Οι συλληφθέντες μέχρι να μεταφερθούν στη Νάξο για τα περαιτέρω κρατούνται σε μία 2χ2 (!!!)… Είναι αυτή εικόνα;

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Αρχηγέ,

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαντορίνης είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Χώρας με την μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, ειδικά τους θερινούς μήνες. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία  της  Fraport Greece, όπως αυτά είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα  www.jtr-airport.gr/el  κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο του 2018 έχουν πραγματοποιεί  2.506 πτήσεις και έχουν μετακινηθεί  333.826 επιβάτες (αφορά μόνο στις πτήσεις εξωτερικού).

Την ιδιαιτέρως αυξημένη κίνηση επιβατών, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν («ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»)  διάφορα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, που σχεδόν καθημερινά προωθούν πλήθος αλλοδαπών, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να επιβιβαστούν σε πτήσεις του εξωτερικού.

Συνέπεια αυτού μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περίπου ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ (550) αλλοδαποί/μετανάστες στη ν. Σαντορίνη. Μόνο το διάστημα από 12-07-2018 έως 15-07-2018 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ογδόντα (80) ενήλικοι αλλοδαποί/μετανάστες και  17  ανήλικοι ( Σχετ: Δ.Τ  ΓΕ.Π.Α.Δ.Ν.Α.  www.astynomia.gr).

Το κρατητήριο του Α.Τ Θήρας έχει χωρητικότητα για τέσσερα (4) άτομα και όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η φύλαξη όλων αυτών των ανθρώπων είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες που πληρούν στοιχειωδώς τους κανόνες ασφαλείας αλλά και αξιοπρεπούς διαμονής (πόσο μάλλον δε όταν μιλάμε και για ανήλικα τέκνα).

Είναι πλέον παγιωμένο φαινόμενο οι κρατούμενοι να φυλάσσονται  σχεδόν στο σύνολο των γραφείων του Αστυνομικού καταστήματος (Γραμματεία – Γραφείο Ταυτοτήτων κοκ). Επομένως, σχεδόν ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο κρατητήριο. Οι συνάδελφοι (από τον Διοικητή μέχρι και τον Δόκιμο Αστυφύλακα) καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσπαθώντας από την μια πλευρά να κάνουν την δουλειά τους ώστε να μην εκτεθούν και βρεθούν κατηγορούμενοι και από την άλλη, στα πλαίσια της ανθρωπιάς, που μας διακρίνει ως λαό, να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους κρατούμενους.

Ως εκ τούτου, το σύνολο της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Θήρας καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει το ανωτέρω φαινόμενο και να απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά μόνο με αυτό το αντικείμενο (φύλαξη κρατούμενων- σχηματισμό δικογραφίας- μεταγωγές κοκ) ενώ παράλληλα απαιτείται και η ενασχόλησή του με πλήθος άλλων καθηκόντων που προκύπτουν στην βάρδιά του (τροχαία ατυχήματα, παράπονα πολιτών, ναρκωτικά, παράνομες οικοδομές, κλοπές, διαβατηριακός έλεγχος στο αεροδρόμιο και στα κρουαζιερόπλοια κ.τ.λ.), πέραν των άλλων (έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών εργασίας κ.τ.λ.).

Η έλλειψη αστυνομικής δύναμης στο Α.Τ. Θήρας ανέρχεται στο ποσοστό του 22%. Παρά τις προσπάθειές μας για την ανάδειξη του προβλήματος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αριθμητικά μειωμένη ενίσχυση της εν λόγω υπηρεσίας με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό αλλά και με Δόκιμους Αστυφύλακες (κι αυτοί μειωμένοι αριθμητικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές) δεν επαρκεί για να καλύψει πλέον τις ανάγκες της υπηρεσίας, οι οποίες κάθε χρόνο είναι αυξανόμενες.

Οι συνάδελφοί μας εργάζονται τιμώντας των όρκο τους και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης υπερβάλλουν εαυτούς.     Παρόλη την κατάσταση, συμπεριφέρονται επαγγελματικά χωρίς να φυγοπονούν αλλά ούτε και να μεμψιμοιρούν. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πως έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους τόσο σωματικά όσο και πνευματικά-ψυχολογικά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι και ειδικά εκείνοι που εκτελούν καθήκοντα στη νευραλγική θέση του Αξιωματικού Υπηρεσίας να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ‘’εργασιακά αδιέξοδα’’, καθώς αδυνατούν εκ των πραγμάτων να διαχειριστούν ταυτόχρονα πλήθος άλλων περιστατικών που προκύπτουν, ελλοχεύοντας ο κίνδυνος να υποπέσουν σε λάθη τα οποία πιθανά θα προκαλέσουν τον πειθαρχικό ή ακόμη και ποινικό έλεγχο τους.

Κύριε Αρχηγέ

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση, με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για την διεθνή εικόνα της Χώρας μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών