Εντοπισμός και διάσωση σέρφερ στη Νάξο

Από την Κυριακή το πρωί είναι η αλήθεια ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν δράσεις που είχαν σχέση με θαλάσσια σπορ. Ο λόγος; Ο υψηλός κίνδυνος, είτε τραυματισμού, είτε ακόμη και απώλειας ελέγχου του σκάφους ή της ιστιοσανίδας (μία που μιλάμε για θάλασσα σπορ) έφερε σε εγρήγορση τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις Κυκλάδες με τους ανέμους να φτάνουν ακόμη και τα οκτώ μποφόρ ενώ όπως είναι γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρχε και απαγορευτικό απόπλου. Και τα αποτελέσματα των επεμβάσεων που έγιναν σε Νάξο – Κίμωλο όσον αφορά σέρφερ αλλά και σε Σίφνο – Μήλο για ανθρώπους που χάθηκαν ήταν θετικά… Στη Νάξο βρέθηκε 57χρονος αλλοδαπός που είχε παρασυρθεί από τα κύματα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Καστράκι – Γλυφάδα, στη Κίμωλο εντοπίστηκε 18χρονος σέρφερ που είχε χαθεί για αρκετή και μάλιστα νοσηλεύεται στο Κέντρο Υγείας του νησιού με ελαφρά μορφής αφυδάτωσης, ενώ στη Μήλο και τη Σίφνο είχαμε διάσωση δύο επισκεπτών οι οποίοι παρασύρθηκαν από το κύμα, έπεσαν στη θάλασσα και λόγω κυματισμού δεν μπορούσαν να βγουν στη ξηρά…

Ας δούμε αναλυτικά τις τέσσερις αυτές περιπτώσεις μέσα από τα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 15 Αυγούστου σε ισάριθμα νησιά των Κυκλάδων…

Νάξος  

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Νάξου,  για χειριστή ιστιοσανίδας σε δυσχερή θέση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ «ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΛΥΚΟΥ» και «ΓΛΥΦΑΔΑ» Νάξου. Συγκεκριμένα 57χρονος αλλοδαπός χειριστής πραγματοποιώντας ιστιοσανίδα στην ανωτέρω περιοχή έσπασε το ιστίο του με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ρεύματα της περιοχής . Άμεσα από την οικεία Λιμενική Αρχή κινητοποιήθηκαν περιπολικό σκάφος και όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , το Α/Κ-Ε/Π «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ ΙΙ» ΝΝ 55, το Τ/Χ σκάφος «ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ» Τ.Ν. 99 καθώς και το Τ/Χ σκάφος «ΚΥΜΑ» Τ.Ν. 133. Ο ανωτέρω εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νάξου για προληπτικούς λόγους».

Κίμωλος

«Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Κίμωλου από λουόμενους, για ένα (01) άτομο πάνω σε ιστιοσανίδα να καλεί σε βοήθεια στη θαλάσσια περιοχή “ΑΛΥΚΗ” ν. Κίμωλου. Άμεσα απέπλευσε για την περιοχή το Α/Ψ “ΣΟΦΟΥΛΑ” Λ.Κ. 159 με επιβαίνοντα στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον 18χρονο ιστιοπλόο. Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε στο Αγροτικό Ιατρείο Κίμωλου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται με ελαφριά μορφή αφυδάτωσης».

Μήλος

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Μήλου, ότι 22χρονος ευρισκόμενος στην παραθαλάσσια περιοχή «ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ» βόρεια ν. Μήλου και συγκεκριμένα σε βραχώδες σημείο, ξαφνικά γλίστρησε με αποτέλεσμα να καταλήξει επί του θαλάσσιου ύδατος, αδυνατώντας λόγω του έντονου κυματισμού και του απόκρημνου της περιοχής να βγει στη ξηρά. Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου διαπίστωσαν ότι ο ανωτέρω βρισκόταν σε κίνδυνο εντός της θαλάσσης, έχοντας τις αισθήσεις του, σε απόσταση πενήντα μέτρων περίπου από την απόκρημνη και βραχώδη ακτή, παρασυρόμενος προς αυτή καθότι επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και έντονος κυματισμός. Άμεσα, τα ανωτέρω στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν προσεκτικών και συντονισμένων ενεργειών κατάφεραν να ανασύρουν σε ασφαλές σημείο τον ανωτέρω άνδρα. Ο 22χρονος, που ήταν καλά στην υγεία του, δεν επιθυμούσε να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Μήλου για περαιτέρω εξετάσεις».

Σίφνος

«Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σίφνου για την ανάγκη απεγκλωβισμού άνδρα, μετά από πτώση του  στη θάλασσα στην περιοχή “ΧΕΡΡΟΝΗΣΟ”  Σίφνου. Άμεσα μετέβησαν στην περιοχή στελέχη της Λιμενικής Αρχής, εντόπισαν τον 25χρονο και με τη συνδρομή κατοίκων κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν. Ο ανωτέρω έχοντας τις αισθήσεις του, παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του τοπικού Ιατρείου και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε για την οικία του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News