Εντοπίστηκαν πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή Ανάφης – Αστυπάλαιας

Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ωρών είχαμε δύο περιστατικά στο Νότιο Αιγαίο και δη στα θαλάσσια σύνορα Κυκλάδων – Δωδεκανήσου… Το πρώτο (όχι χρονικά) το πρωί της Πέμπτης, όπου δύο ναυτικά μίλια νότια της Θήρας εντοπίστηκε σκάφος με τους πρόσφυγες που αναζητούσαν από το βράδυ οι λιμενικές αρχές. Πρόκειται για ιστιοφόρο στο οποίο επιβαίνουν 50 με 70 πρόσφυγες. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τις 12 το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανάφης και Αστυπάλαιας έπειτα από τηλεφώνημα άνδρα στη διεθνή γραμμή βοήθειας 112, χωρίς ωστόσο να αναφέρει απολύτως κανένα άλλο στοιχείο. Στις έρευνες συμμετείχαν ένα ναυαγοσωστικό, τρία παραπλέοντα πλοία, ένα αλιευτικό σκάφος και ένα αεροσκάφος της δύναμης Frontex. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στο Ηράκλειο Κρήτης 53 εκ των μεταναστών με το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο ιστιοφόρο που επέβαιναν, το οποίο θα ρυμουλκηθεί και αυτό στο λιμάνι της πόλης. Οι μετανάστες θα παραμείνουν σε χώρο του λιμανιού του Ηρακλείου, ενώ για τη φιλοξενία τους έχει τεθεί σε επιφυλακή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και ομάδες εθελοντών. Στο Ηράκλειο βρίσκονται, ακόμη, 103 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί μετά από επιχείρηση διάσωσής τους την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Και το δεύτερο; Με βάση το δελτίο ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά  διαβάζουμε ότι «Σαράντα έξι (46) πρόσφυγες εντοπίστηκαν, πρωινές ώρες χθες, επί της νήσου Λεβιθών από πλήρωμα Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο στη συνέχεια τους μετέφερε και τους αποβίβασε στο λιμένα Λακκίου Λέρου, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν δύο (02) 22χρονοι αλλοδαποί ως διακινητές των ανωτέρω.

Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ εντόπισε και ακινητοποίησε Ι/Φ σκάφος με επιβαίνοντες τους 22χρονους αλλοδαπούς οι οποίοι νωρίτερα είχαν αποβιβάσει τους σαράντα έξι (46) πρόσφυγες στη ν. Λέβιθα. Το εν λόγω Ι/Φ οδηγήθηκε συνοδεία πλωτού και ναυαγοσωστικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο λιμένα Καλύμνου, ενώ προανάκριση διενεργείται από Λιμενική Αρχή Λέρου σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Καλύμνου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News