Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕπέτειος Πολυτεχνείου: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Επέτειος Πολυτεχνείου: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

|

Μολότοφ, χημικά και δεκαεννέα συλλήψεις – Πεδίο μάχης θυμίζει η εικόνα γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων – Τι έγινε σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα 

Πεδίο μάχης θυμίζει η εικόνα γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν με το πέρας των επίσημων εκδηλώσεων και της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Για μια ακόμη χρονιά τα επεισόδια σημάδεψαν τον εορτασμό της επετείου. Για ώρες άνδρες των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν στην κεντρική πύλη του ΕΜΠ και στους γύρω δρόμους, με τους νεαρούς να κάνουν δεκάδες επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ευρεία χρήση δακρυγόνων και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους και στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη όπου οι νεαροί είχαν στήσει οδοφράγματα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια στους δρόμους της Αθήνας έκανε την εμφάνισή της υδροφόρα της ΕΛΑΣ το οποίο έγινε στόχος των κουκουλοφόρων οι οποίοι εκσφενδόνισαν προς το όχημα δεκάδες βόμβες μολότοφ. Ωστόσο, η αύρα “Αίαντας” πραγματοποίησε ρίψεις νερού προς τους νεαρούς και τις φωτιές που είχαν έξω από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου ενώ κουκουλοφόροι είχαν ανάψει μεγάλη φωτιά και μέσα από την πύλη του Πολυτεχνείου. Η αύρα επίσης επιχείρησε και όταν οι νεαροί μέσα στο Πολυτεχνείο προσπάθησαν να κόψουν με αλυσοπρίονο τα κάγκελα της κεντρικής πύλης και να κάψουν μία ελληνική σημαία. 

Η ένταση στον χώρο του Πολυτεχνείου, που υπέστη σοβαρές καταστροφές, εκτονώθηκε αργά το βράδυ και το βασικό μέτωπο μετατοπίστηκε στην οδό Στουρνάρη, όπου συνεχίστηκε το «κυνηγητό» με τους άνδρες των ΜΑΤ.  Μέχρι στιγμής το μέγεθος της καταστροφής κυρίως στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι άγνωστό.

Συνολικά η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη 19 ατόμων. Αρχικά, έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι 19 συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ένταση και στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Η καθιερωμένη πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Με κεντρικά συνθήματα “Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό”, και “τόσα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73”  φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς, σωματεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην οποία βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Κάποια στιγμή που το μπλοκ έφτανε στο ύψος της Αμερικανικής πρεσβείας, υπήρξε ένταση με ομάδα άλλων διαδηλωτών. Μάλιστα, δέχτηκαν και αρκετά μπουκάλια και λεκτική επίθεση σε κάποια στιγμή της διαδρομής… 

Ένταση επικράτησε και προς το τέλος του κύριου όγκου της διαδήλωσης ανάμεσα σε διαδηλωτές κι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υπάρχουν δύο τραυματίες, τους οποίους παρέλαβε το ΕΚΑΒ.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Σε 14 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως έγινε γνωστό, μια από τις προσαγωγές μετατράπηκε σε σύλληψη και οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Χθες ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα στην Εγνατία, ενώ με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή εκτόξευαν βόμβες μολότοφ φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίες απαντούσαν με χημικά και κρότου λάμψης

Προσαγωγές στην Πάτρα

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε φέτος στην Πάτρα η 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές.

Ειδικότερα, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, το εργατικό κέντρο, η επιτροπή ειρήνης Πάτρας και άλλοι φορείς, ενώ συμμετείχε και ο δήμος Πατρέων.

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κ.α.

Κατόπιν, ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας, η οποία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Όταν η πορεία έφθασε κοντά στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Στην συνέχεια οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Τέλος, στο κέντρο της πόλης παραμένουν σε ετοιμότητα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Πηγή: thetoc.gr – Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intimenews


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί