Ερχονται κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά

Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που θα δούμε τις αντιδράσεις της Μάλτας, που έχει τη προεδρία και το βασικό θέμα συζήτησης είναι το προσφυγικό. Ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε στην γερμανική εφημερίδα Die Weltκαι εκεί καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Επίσης, δίνει και την είδηση ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά αλλά και ότι θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου… Το ζητούμενο όμως είναι ποια θα είναι αυτά τα νησιά από τη στιγμή που μιλάμε για + 10.000 σήμερα εγκλωβισμένους μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το σχέδιο μιλάει για κέντρα κράτησης 200 ατόμων… Δεν έχουμε ένα λογιστικό πρόβλημα;

Σε εκτενή του συνέντευξη προς την γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γ. Μουζάλας ζητά «να εκπληρώσει η Ευρώπη επιτέλους την υπόσχεσή της. 65.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 25.000 εξ΄ αυτών έχουν το δικαίωμα να μετεγκατασταθούν. 12.000 περιμένουν, ωστόσο δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό δεν δίνει ελπίδα ούτε στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στους Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει ότι η ανακατανομή των προσφύγων στην ΕΕ είναι δεσμευτική και όχι εθελοντική. «Οι χώρες μέλη υπέγραψαν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Μπορούμε να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ποσόστωση, διότι έχουν υποδεχθεί ήδη πολλούς, όπως η Γερμανία ή επειδή δεν είναι ακόμη έτοιμες, όπως η Πολωνία. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες (…). Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τους τα προβλήματα. Κάθε χώρα θα πρέπει όμως να υποχρεωθεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον στο 50% της προβλεπόμενης γι΄ αυτήν ποσόστωσης». «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες», τονίζει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να είσαι μέλος της ΕΕ και να κάνεις χρήση δικαιωμάτων χωρίς να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν».

Υπέρ μιας προσφυγικής συμφωνίας και με τη Λιβύη

Οι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί, λέει ο κ. ΜουζάλαςΟι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί, λέει ο κ. Μουζάλας

Ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτηρίζει «καλή» την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. «Πριν τεθεί σε ισχύ κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά καθημερινά 7.0000 – 8.000  πρόσφυγες. Έκτοτε ο αριθμός έχει υποχωρήσει στους 100 την ημέρα. Είναι σωστό να σταματά κανείς τους πρόσφυγες ήδη στις ακτές και να τους αποτρέπει να επιβιβάζονται στα πλοιάρια», λέει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπογραφής παρόμοιας συμφωνίας και με τη Λιβύη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και νόμιμες δυνατότητες εισόδου στην ΕΕ. «Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς απλά να το σταματήσει. Πρέπει να το διαχειριστείς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και δη όχι μόνον προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προς όλη την Ευρώπη».

 «Έχουμε πρόβλημα στα νησιά»

Ο υπουργός παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά. «Οι δήμαρχοι και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών είναι οργισμένοι και φοβισμένοι. Νομίζουν ότι η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τα νησιά τους σε φυλακές, όπως στην Αυστραλία. Οι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί».

Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες «χρειαζόμαστε κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά», τα οποία θα δημιουργηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέντρα αυτά που θα έχουν χωρητικότητα 200 ατόμων έκαστο, θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.dw.com

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News