Έρχονται τα πλωτά hot spots ως λύση για τους μετανάστες

Με πλωτά hotspots σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χάος που επικρατεί στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου εξαιτίας των αυξανόμενων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Άλλωστε, αυτό προανήγγειλε (σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ) και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι εξετάζεται να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και πλωτά μέσα, για την παραμονή σε αυτά, υπό τη μορφή φιλοξενίας, των επιπλέον προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες για τους κατοίκους των νησιών λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών από την Τουρκία είναι δύσκολες. «Δυστυχώς, οι συνθήκες στα νησιά μας είναι δύσκολες. Μέχρι πριν από δύο μήνες η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσθέτοντας ότι οι αυξημένες ροές δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. «Προφανώς, το παρατηρήσαμε, το καταγράψαμε, μας απασχολεί, μας ανησυχεί και παίρνουμε μέτρα».

Να σημειώσουμε εδώ ότι η πρόταση για «πλωτά hotspots» δεν είναι καινούργια και σίγουρα όχι ελληνική. Πέρυσι στη πρόταση είχαν αντιδράσει έντονα οι τοπικές κοινωνίες και δη αυτή της Λέσβου, ενώ η Ελληνική Αστυνομία το προτείνει ανεπιφύλακτα. Πρόσφατα δε υπήρξε επίσκεψη αντιπροσωπείας στο Αμβούργο και Ρότερνταμ, όπου υπάρχουν πλωτά πλοία τα οποία και προσφέρονται με ενοίκιο…

Τα πλωτά «ξενοδοχεία» διαθέτουν καμπίνες και τουαλέτες για κάθε οικογένεια ξεχωριστά, τηλεοράσεις, κλιματισμό, ίντερνετ, χώρους προαυλισμού και εστιατόριο. Υπάρχουν κάμερες ασφαλείας σε όλους τους χώρους, control room από όπου γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας και φύλαξη από εταιρεία σεκιούριτι. Τα υλικά κατασκευής είναι βραδυφλεγή.

Αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι τα πλοία αυτά πρέπει να «σταθμεύουν» σε λιμάνι για να έχουν ρεύμα και νερό. Στα υπέρ της λύσης αυτής καταγράφεται το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την ενοικίασή τους με 6.000 ευρώ την ημέρα.

Καμπανάκι…

Με την εκρηκτική αυτή κατάσταση κάτοικοι στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο όπου τα τελευταία χρόνια σηκώνουν «στις πλάτες» την προσφυγική κρίση κάνουν σε δραματικούς, μάλιστα, τόνους έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού της Λέσβου υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν ξεπεράσει τους 6.000, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν».

Διασυρμός

Πάντως, οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες-μετανάστες στα ελληνικά νησιά απασχολούν έντονα τον διεθνή Τύπο. Δημοσιεύματα, όπως αυτό της αυστριακής Der Standard, επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση.

Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει εγκαίρως για το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά από τη στιγμή που πήρε τη θέση των ΜΚΟ για τη φροντίδα των προσφύγων.

 «Στις αρχές του μήνα η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, μεταξύ άλλων, σε Λέσβο και Κω. Από τη στιγμή που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν παντού κενά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου