Εβδομήντα δύο μετανάστες αφέθηκαν στην Ανάφη

Για δεύτερη φορά σε οκτώ χρόνια έχουμε εμφάνιση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Ανάφη, Η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2009 όταν σαράντα πέντε μετανάστες, εντόπισαν πάνω στη βραχονησίδα Μακρά, νότια της Ανάφης. Και είχαν εντοπιστεί από στρατιώτες που λάμβαναν μέρος σε άσκηση και οι οποίοι ειδοποίησαν στη συνέχεια, το Λιμενικό. Τώρα οκτώ χρόνια μετά έχουμε το ίδιο σκηνικό… Χθες το πρωί ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος (το οποίο και διέφυγε) άφησε 72 πρόσφυγες (η συντριπτική πλειοψηφία Συριακής και Αφγανικής καταγωγής) σε ερημική παραλία της Ανάφης… Οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν από ξένους τουρίστες… όμως ο Δήμος Ανάφης διά του δημάρχου κου Ρούσσου δήλωσε αδυναμία κάλυψης των αναγκών και έτσι ζητήθηκε η συνδρομή της γειτονικής… Σαντορίνης. Όμως αποφασίστηκε ότι είναι πιο λογικό να μεταβούν σε νησί που έχει τη δυνατότητα να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες ταυτοποίησης και έτσι μέσω σκάφους της Frontex έφυγαν σήμερα το πρωί προς την Κω όπου και υπάρχει κέντρο φιλοξενίας. Στη Σαντορίνη όμως μεταφέρθηκαν τρία άτομα (μία έγκυος και δύο παιδιά) και δη στο Νοσοκομείο του νησιού γιατί έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας…

Ας δούμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα neasantorinis.gr που αναφέρεται στο γεγονός…

«Σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός νησιών οδηγήθηκαν οι  72 πρόσφυγες και ίσως και παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν χτες το πρωί, σε ερημική παραλία της Ανάφης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τους εγκατέλειψε εκεί, ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο εν συνεχεία διέφυγε, ενώ τους 72 (η συντριπτική πλειοψηφία Συριακής και Αφγανικής καταγωγής) είδαν ξένοι τουρίστες που ειδοποίησαν τις αρχές.

  Αμέσως, έσπευσε την Ανάφη κλιμάκιο του Λιμεναρχείου, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες πρώτες ενέργειες. Ο Δήμαρχος του νησιού, δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης προσωρινού χώρου για την περαίωση των διαδικασιών (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση), κι έτσι αναζητήθηκε λύση στη Σαντορίνη.

  Ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος κ Νίκος Καμπουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Νομικός, έχοντας και την πλήρη συναίνεση του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σιγάλας, έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά. Συγκάλεσαν σύσκεψη με όλες τις Δημόσιες Δυνάμεις του νησιού και έλαβαν κάθε πιθανό μέτρο, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε επαφή με το Υπουργείο.

   Παράλληλα προετοίμασαν κλιματιζόμενη αίθουσα σε κατάλληλο σημείο του νησιού, εξασφάλισαν στοιχειώδη ξενοδοχειακό ιματισμό για τη βραχύβια παραμονή τους και ήλθαν σε επαφή με εταιρίες εστίασης για τη διατροφή τους. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, η παραμονή τους δεν θα κρατούσε πάνω από 4-5 μέρες, χρονικό διάστημα ικανό ώστε να ταυτοποιηθούν οι 72, οι οποίοι θα προωθούνταν στη συνέχεια στα ειδικά σημεία προσωρινής παραμονής που έχουν προετοιμαστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

   Ωστόσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκρινε πως αυτή η διπλή διαπεραίωση (Ανάφη-Σαντορίνη- Ηπειρωτική Ελλάδα) ήταν και χρονοβόρα και αντιπαραγωγική. Έτσι διατάχτηκε ειδικό σκάφος της FRONTEX (είναι η κοινή Ευρωπαϊκή δύναμη, που επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων στη Μεσόγειο), το οποίο βρισκόταν στην Κω, να παραλάβει τους φυγάδες και να τους οδηγήσει κατευθείαν σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός Σαντορίνης. Εκεί θα γίνουν  όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, η αναγνώριση και ταυτοποίηση, καθώς η συνεργασία με την Interpol και τις διεθνείς αρχές.

   Θεωρήθηκε όμως πως μια έγκυος (σε στάδιο λίγο πριν τον τοκετό) και δύο μικρά παιδιά, χρήζουν άμεσα  υγειονομικής περίθαλψης κι έτσι το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων “Κάπτεν Κούλης”, τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

   Πρέπει να επισημανθεί, η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Δήμου Θήρας, η εποικοδομητική στάση της Αντιπολίτευσης, αλλά και η εξαιρετική ετοιμότητα του Νοσοκομείου, του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας.  Η όλη επιχείρηση, ήταν περισσότερο μια χρήσιμη άσκηση ετοιμότητας για όλους, καθώς η πικρή αλήθεια είναι, πως οι δουλέμποροι θα συνεχίζουν να οργώνουν το Αιγαίο και ίσως κάποιοι από αυτούς πλέοντας μέσα από τα διεθνή ύδατα, θα ξεφεύγουν από το δίχτυ ασφαλείας που έχει στηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο φτάνοντας μέχρι τις Κυκλάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και οι τοπικές αρχές, αντέδρασαν με επαγγελματισμό και ψυχραιμία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News