Φαρμακονήσι: Διασώθηκαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, χάθηκε μία ψυχή στο Αιγαίο

Το Λιμενικό για μία ακόμη φορά βρέθηκε στα σημεία που υπήρχε ανάγκη και πρόσφεραν χείρα βοηθείας… Αποτέλεσμα; Στην ευρύτερη περιοχή του Φαρμακονησίου (και Λέρο) εντοπίστηκαν και διασώθηκαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες. αλλά ένας 23χρονος εντοπίστηκε νεκρός.

Η πρώτη δράση τη Παρασκευή όταν περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε δύο βάρκες, μία στις ακτές και σε απόσταση περίπου 400 μέτρων. Συνολικά διασώθηκαν 79 άνθρωποι, ενώ ξεκίνησαν έρευνες για έναν άνδρα που επέβαινε στην πρώτη λέμβο και αγνοούνταν. Τελικά η σορός του 23χρονου εντοπίστηκε με τη συνδρομή τριών ιδιωτών δυτών. Και η δεύτερη το πρωί του Σαββάτου όταν το λιμενικό διέσωσε 24 άτομα που βρίσκονταν σε λέμβο ανοιχτά του Φαρμακονησίου…

Ας δούμε πως περιγράφει τις δράσεις αυτές το δελτίο ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

# Στον εντοπισμό εβδομήντα εννέα (79) αλλοδαπών  και μιας σορού 23χρονου αλλοδαπού ανδρός προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Λέρου, για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στην περιοχή  νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου. Άμεσα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στην περιοχή και εντόπισε μία (01) λέμβο και ικανό αριθμό αλλοδαπών επί των ακτών ν. Φαρμακονησίου καθώς και μία (01) λέμβο με αλλοδαπούς τετρακόσια (400) μέτρα από νοτιοανατολικές ακτές της νήσου, όπου και οδηγήθηκε με ασφάλεια στην προβλήτα ν. Φαρμακονησίου. Διασώθηκαν συνολικά εβδομήντα εννέα (79) αλλοδαποί, ενώ η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για έναν αγνοούμενο άνδρα, ο οποίος επέβαινε στην πρώτη λέμβο.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, απέπλευσαν άμεσα τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον εντοπισμό του αγνοούμενου άνδρα, ενώ λίγο αργότερα με τη συνδρομή τριών (03) ιδιωτών δυτών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε  η σορός  του 23χρονου. Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη ν. Λέρο, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γ.Ν. -Κ.Υ. Κω για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το  Λιμεναρχείο Λέρου.

# Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι τεσσάρων (24) αλλοδαπών προέβησαν,  πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Φαρμακονησίου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.