Φίλης ο ...ψαλιδοχέρης

Αυτός μάλιστα είναι υπουργός… Με …ψαλίδι στα χέρια. Ούτε ο Τζόνι Ντεπ στην γνωστή ταινία που τον καθιέρωσε ως «ψαλιδοχέρη»… Διαβάστε και …κλάψτε έργα και ημέρες του Υπουργού Παιδείας τις τελευταίες ώρες κι ενώ γίνεται μάχη για το ασφαλιστικό. Τουλάχιστον 15 τροπολογίες πέρασαν από τα χέρια του, μία μάλιστα αθωώνει τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο όνομα όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκειμένου να μην αναγκαστούν τα εν λόγω ελεγχόμενα άτομα να καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία τα εν λόγω ποσά (με κίνδυνο κατασχέσεων, κλπ.), είναι αναγκαία η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι οι επίμαχοι καταλογισμοί δεν εκτελούνται».

ΕΠΑΛ – Δημοτικό

Όχι δεν είναι αστείο… Και επειδή οι άλλες τροπολογίες είναι ακόμη χειρότερες σταματάμε. Πάμε σε πιο σοβαρά θέματα, όπως η απόφαση που αναφέρει ότι σε δημοτικά σχολεία καθώς επίσης στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα μπορούν να "μαζεύουν" διδακτικές ώρες οι καθηγητές των ΕΠΑΛ.  Αυτό είναι ο τρόπος που βρήκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να αποφύγει να κάνει προσλήψεις αλλά και να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την απόφαση να πάρει 3.000 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που από τα ολοήμερα δημοτικά θα πάνε στα γυμνάσια.

Έπαινος Αριστείας

Έχουμε όμως και καλύτερα… Όπως η παραδοχή του Υπουργού για τις αιτίες που εδώ και δύο χρόνια δεν δίνει το κράτος μέσω του ΙΚΥ τον έπαινο αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών. Ο έπαινος τιμάται 1500 ευρώ αλλά δεν δίνονται και ο λόγος είναι απλός «τα ταμεία είναι άδεια». Αυτή την απάντηση έδωσε ο κος Φίλης σε ερώτηση του βουλευτή με το «Ποτάμι» κου Γιώργου Αμυρά που τόνισε ότι «δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν». Και όπως τόνισε ό κος Φίλης «Λόγω  αχρηματίας  και όχι αξιοκρατίας  δεν δόθηκαν τα 1.500 ευρώ υποτροφία στους αριστούχους των ΑΕΙ» για να πάρει το σχόλιο από τον κο Αμυρά «Είναι θέμα φτώχειας, αλλά την ίδια ώρα προσλαμβάνετε, κύριε Υπουργέ, μετακλητούς από εδώ και από εκεί. Κόψτε τους μετακλητούς, κόψτε τους Καρανίκες στου Μαξίμου και βεβαίως θα βρείτε τα 1.500 ευρώ για να τα δώσετε στους αρίστους»…
Και πόλεμος

Και στον επίλογο έχουμε λίγο από Δημοτικό σχολείο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης, ενώ οξεία ήταν η κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας και του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά της μέσης οικογένειας, με τον κ. Φίλη να τον χαρακτηρίζει «αμετανόητο νεοφιλελεύθερο». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτιάδης αποκάλυψε ότι για το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν περίπου 7.000 λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με την τρέχουσα σχολική χρονιά που έφθασαν τις 22.000, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι πίσω από την υπουργική απόφαση δεν κρύβεται «η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας», όπως διατείνεται το υπουργείο Παιδείας, αλλά η έλλειψη πιστώσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Και από την όλη κουβέντα περί παιδείας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ο κος Φίλης απαντώντας στην ..ευχή του Αμβρόσιου «να σαπίσει το χέρι του υπουργού, αν υπογράψει κατάργηση του μαθήματος» τον χαρακτήρισε «τζιχαντιστή της Ορθοδοξίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News