Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑΤ Φιλωτίου: Μήπως η αντίδραση ήρθε καθυστερημένα;

ΑΤ Φιλωτίου: Μήπως η αντίδραση ήρθε καθυστερημένα;

|

Εδώ και δύο χρόνια «σέρνεται» η φημολογία για το κλείσιμο ή την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος στο Φιλώτι της Νάξου και χρειάστηκε να φτάσουμε στην επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Τόσκα ώστε να αντιδράσει η Δημοτική Αρχή Νάξου προσφέροντας δωρεάν οίκημα στο Χαλκί αρκεί να μην υποβιβαστεί το τμήμα Φιλωτίου σε Σταθμό 

Μερικές φορές είναι να απορείς με τον τρόπο που αντιδρά μία Δημοτική Αρχή μπροστά σε μία επερχόμενη είδηση που «φωνάζει» εδώ και δύο χρόνια. Τον Ιούλιο του 2014 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κος Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει από την αστυνομική ηγεσία να βρει τρόπους προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που είχε εκπονήσει ο προηγούμενος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας προέβλεπε τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ το νέο επιδιώκει να μειώσει αυτό το ποσοστό όχι όμως και να το εξαλείψει. Και ανάμεσα στις αλλαγές ήταν και οι μειώσεις προσωπικού και υποβαθμίσεις η λουκέτα σε Αστυνομικά τμήματα. Και βέβαια η νησιωτικότητα από τότε είχε πάρει περίπατο. Και η Νάξος με δύο αστυνομικά τμήματα είχε τεθεί στο μικροσκόπιο. Όμως καμία αντίδραση. 

Προειδοποίηση 

Πριν από έναν μήνα, δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» είχε φέρει στην επικαιρότητα την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγές στην Αστυνομία με βάση τον …Καλλικράτη. Κάτι που μεταφράστηκε σε λουκέτο στα τέσσερα από τα δέκα Αστυνομικά τμήματα ενώ θα πραγματοποιηθούν και αρκετές συγχωνεύσεις… Γεγονός που αφήνει αρκετές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση. Και με βάση το σχετικό δημοσίευμα οι Κυκλάδες θα είχαν 11 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Σταθμούς, στην Α Δωδεκανήσου 12 Τμήματα και 6 Σταθμούς και στη Β’ Δωδεκανήσου 10 Τμήματα και 5 Σταθμούς. Ενώ το σχετικό προσχέδιο προέβλεπε ουσιαστικά συγχώνευση στην Αμοργό (Κατάπολα και Αιγιάλη ένας σταθμός) και στη Νάξο το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου να υποβιβάζονταν σε Αστυνομικό Σταθμό. Θα είχαμε ουσιαστικά δέκα Αστυνομικά τμήματα σε Σύρο, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Τήνο, Μήλο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέα και Ίο. Επίσης τμήμα Ασφαλείας στην Σύρο και βέβαια τους Αστυνομικούς Σταθμούς σε Υδρούσα (Άνδρος). Αντίπαρο (Πάρος) Κίμωλο – Σέριφο – Σίφνο (Μήλου), Ανάφης (Σαντορίνης), Αμοργού (Αμοργός), Κουφονήσια – Σχοινούσα – Δονούσα (Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), Φιλωτίου (Νάξου), Κύθνου (Κέας), Φολεγάνδρου – Σικίνου (Ιητών) και Νάουσας Πάρου (σε Πάρο).

Κατάργηση τμήματος που δεν υπάρχει

Από τότε έως χθες καμία αντίδραση σε όλα αυτά… Σαν να μην είχαν δημοσιευτεί ποτέ… Και χθες το μεσημέρι ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα κτηρίων όπου στεγάζονται αστυνομικά τμήματα και τη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού για την καλύτερη δυνατή τήρηση της δημόσιας τάξης και την αποτροπή εμφάνισης παραβατικής συμπεριφοράς. Αποτέλεσμα; από τα 91 τμήματα ασφαλείας στην Αττική μένουν τα 71 και από τα περίπου 123 αστυνομικά τμήματα ανοικτά θα παραμείνουν τα 87. Οι αστυνομικοί σταθμοί θα είναι 11 και τα τμήματα τροχαίας 15. Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 575 αστυνομικά τμήματα, τμήματα ασφαλείας, τροχαίας και τουριστικής αστυνομίας, καθώς και 105 αστυνομικοί σταθμοί. Και στη Νησιωτική Ελλάδα; Μέσα από το pdf που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα… Αυτό που ξέρουμε είναι ότι εντάσσονται τα επτά τμήματα Ασφαλείας (ανάμεσά τους αυτά της Σαντορίνης,. Νάξου και Μυκόνου) στα οικεία τμήματα σε ρόλο «Διακριτού Γραφείου Ασφαλείας». Από εκεί και πέρα για Τμήματα ή Σταθμούς ονομαστικά δεν είχαμε ενημέρωση και περιμένουμε. Αυτό που μας έκανε εντύπωση πάντως είναι ότι η Νάξος δεν είχε ποτέ τμήμα Ασφαλείας, το είχε ζητήσει από το 2012, καθότι έχει Πρωτοδικείο, όμως η νέα Κυβέρνηση το κατήργησε….

Η αντίδραση και η δωρεάν παραχώρηση

Από εκεί και πέρα, είχαμε αντίδραση από την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου όπου σήμερα έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας όπου ζητάει να μην γίνει πραγματικότητα η φημολογούμενη υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος της Δρυμαλίας που στεγάζεται στο Φιλώτι. Με ορθά επιχειρήματα εξηγεί τους λόγους της μη υποβάθμισης και επειδή ακούστηκε έντονα η φημολογία ότι η υποβάθμιση γίνεται για λόγους οικονομίας τονίζει ότι μέσω του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παραχωρείτε δωρεάν οίκημα στο Χαλκί ώστε να στεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα. Με τον όρο βέβαια να μην υποβαθμιστεί… Να πούμε την πικρή αλήθεια; Με την τράπεζα Πειραιώς το πείραμα πέτυχε. Θα θέλαμε να το δούμε και με το Αστυνομικό Τμήμα, Όμως φοβάμαι ότι η αντίδραση ήρθε αργά…

Ακολουθεί η επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κου Βασίλη Κρασσά…  

κ. Υπουργέ

κ. Γενικέ Γραμματέα

κ. Αρχηγέ ΕΛ.ΑΣ

Το νησί της Νάξου είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με 20.000 μόνιμους κατοίκους και με έκταση 429 τ.χλμ. {μεγαλύτερη της Μάλτας), ορειvό έδαφος, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων και 40 χωριά και οικισμούς που καλύπτουν όλη την έκταση του νησιού. Η Νάξος εξυπηρετείται από δύο αστυνομικά τμήματα, το Α. Τ. Χώρας Νάξου και το Α.Τ. Δρυμαλίας. στο Φιλώτι Νάξου.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αναδιάταξη και Αναδιοργάνωση Περιφερειακών Υπηρεσιών ότι το Αστυνομικό Τμήμα Δρυμαλίας Φιλωτίου Νάξου πρόκειται να υποβαθμισθεί σε Αστυνομικό Σταθμό Δρuμαλίας. Μια τέτοια ενέργεια θα υποβίβαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού, και ιδιαιτέρως των κατοίκων της ορεινής και κεντρικής Νάξου.

Δεδομένου ότι:

# Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων και τοv χειμώνα αριθμεί 1.800 μονίμους κατοίκους. Διαθέτει υποκατάστημα τράπεζας, μονάδες ΑΤΜ, εξατάξιο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, τα οποία αριθμούν περισσότερα από 200 παιδιά, καθώς και Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο.

# Έχει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή στις Κυκλάδες και παράγει τα φημισμένα κτηνοτροφικά προϊόντα.

# Το αστυνομικό τμήμα Φιλωτίου Νάξου τέθηκε σε λειτουργία το 1982 και έκτοτε εξυπηρετεί περισσότερα από είκοσι χωριά και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες αστυνόμευσης των 2/3 της ορεινής και κεντρικής Νάξου, καθώς και μέρους της παράλιας ζώνης (Μουτσούνα), η οποία αποτελεί τουριστική περιοχή.

# Η περιοχή που εξυπηρετείται από το Α.Τ. Φιλωτίοu, χαρακτηρίζεται από κακοτράχαλο οδικό δίκτυο περισσότερων από 50 χιλιομέτρων, στο οποίο βρίσκονται χωριά, κτηνοτροφικές μονάδες και οικισμοί, αλλά και μουσεία και πληθώρα αρχαιολογικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, ανυπολόγιστης αξίας.

Εάν το Α.Τ. Φιλωτίοu πράγματι υποβαθμιστεί, το μοναδικό αστυνομικό τμήμα στο vησί θα είναι αυτό της Χώρας Νάξου και θα είναι αδύνατον να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες αστυνόμευσης ολόκληρου του νησιού, αυξάνοντας τα περιστατικά παραβατικότητας και καθιστώντας την προστασία των κατοίκων της κεντρικής και ορεινής Νάξου, ουσιαστικά. ανύπαρκτη.

Ύστερα από τα ανωτέρω που σας εκθέτουμε και σε συνεννόηση με το Δήμαρχο έχουμε αποφασίσει ως Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ιδιοκτήτης κτηρίων στο Χαλκί Νάξου, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση -ο χώρος που στεγαζόταν η Τεχνική Υπηρεσία του τ. Δήμου Δρuμαλίας-, να παραχωρήσουμε ΔΩΡΕΑΝ για άμεση χρήση καθότι είναι πλήρες υλικοτεχνικός, διακόσια τετραγωνικά μέτρα με τον όρο να συνεχίσει να λειτουργεί το Α.Τ. Δρυμαλίας Νάξοu και ΟΧΙ να υποβαθμιστεί σε αστυνομικό σταθμό Δpυμαλίας.

Δείτε και την επιστολή σε pdf


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν