Φολέγανδρος: Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή σε ζευγάρι ηλικιωμένων για κακοποίηση ζώων

Στις 25 Οκτωβρίου εκδικάστηκε από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου η υπόθεση της συστηματικής κακοποίησης σκυλιών και άλλων ζώων στη Φολέγανδρο από κατοίκους του νησιού. Η δίκη έγινε μετά από τρεις αναβολές και η ποινή για τους ιδιοκτήτες των ζώων, που είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ήταν κυριολεκτικά «χάδι» αφού καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μόλις δέκα μήνες με αναστολή γιατί τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Μάρτυρας κατηγορίας εναντίον τους ήταν η Βίκυ Χρήστου, που είναι γνωστή για το φιλοζωικό της έργο, η οποία είχε ενημερωθεί για το τι συμβαίνει εκεί από Ελβετούς τουρίστες, που εντόπισαν τυχαία τα ζώα σ’ ένα χωράφι στην περιοχή Πετούση κατά τη διάρκεια των διακοπών του το 2013. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων μετά την καταδίκη των πελατών του – που προφανώς δεν την περίμενε – απευθυνόμενος στην αυτόπτη μάρτυρα την ρώτησε «αν προσέχει με αυτά που κάνει, μην πάρει κανείς από αυτούς καμία  καραμπίνα και την σκοτώσει»...

Όπως εξήγησε η κα Χρήστου στο www.zoosos.gr τα ζώα δυστυχώς παραμένουν στα χέρια των βασανιστών τους σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το 2013 αλλά εκείνη σε περίπτωση που ασκήσουν έφεση οι καταδικασθέντες θα πάει όσες φορές χρειαστεί στο δικαστήριο για να τα υπερασπιστεί.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το καλοκαίρι του 2013 έγινε καταγγελία από Ελβετούς τουρίστες για τις κακές συνθήκες διαβίωσης ιδιόκτητων ζώων στην περιοχή Πετούση στη Φολέγανδρο.  Τέσσερα σκυλιά ήταν δεμένα με κοντές αλυσίδες. Σαν κατάλυμα είχαν μεταλλικά βαρέλια και τα ζώα ήταν διαρκώς εκτεθειμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνας κ.ά.).

Ένα από  αυτά τα σκυλιά  βρέθηκε κλεισμένο μέσα σε συρμάτινο κλουβί, χωρίς νερό, ολημερίς στον ήλιο μ’ ένα πλαστικό σκέπασμα που κάλυπτε λιγότερο από το μισό κλουβί και το ζώο που μετά δυσκολίας μπορούσε  να κινηθεί εκεί, πατούσε και ζούσε πάνω στις συσσωρευμένες ακαθαρσίες του, ενώ μετά την καταγγελία, η οποία έγινε στην Αστυνομία, το συγκεκριμένο σκυλί ως διά μαγείας εξαφανίστηκε. Στο ίδιο σημείο υπήρχαν κότες και πάπιες και άλλα πτηνά στοιβαγμένα σε συρμάτινα κλουβιά, σε χώρο που δεν μπορούσαν καν να ανοίξουν τις φτερούγες τους αλλά και  περιστέρια και καναρίνια μέσα κλουβιά σε μια σκοτεινή αποθήκη…

Οι κάτοχοι όλων αυτών των ζώων, που μόνο φτωχοί δεν είναι καθώς πριν συνταξιοδοτηθούν ήταν ιδιοκτήτες ταξιδιωτικού γραφείου στη Φολέγανδρο δυστυχώς έχουν και άλλα πολλά ζώα υπό την κατοχή τους, τα οποία ακόμα κακοποιούν και οι ίδιοι αλλά και γιος τους που συνεχίζει την «παράδοση». Μάλιστα παρά το γεγονός ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, τα διοικητικά πρόστιμα γι’ αυτές τις παραβάσεις δεν βεβαιώθηκαν το 2013 έτσι οι ιδιοκτήτες συνέχισαν μια από τα ίδια.

Δύο χρόνια αργότερα, όπως εξήγησε η Βίκυ Χρήστου στο www.zoosos.gr, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015, τα βαρέλια αντικαταστάθηκαν από μισοκατεστραμμένα  σπιτάκια. Εντούτοις στους ίδιους χώρους εντοπίστηκαν κουτάβια, που στη συνέχεια και αυτά εξαφανίστηκαν, αλλά και πουλιά στοιβαγμένα σε σκοτεινή αποθήκη ενώ στο ίδιο χωράφι είχαν και κατσίκες αποστεωμένες.  Η κα Χρήστου πήγε ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού και εκεί της υποσχέθηκαν ότι θα τους κάνουν συστάσεις, θα τους ελέγξουν κ.ο.κ.

Τον Αύγουστο του 2016 που η κα Χρήστου βρέθηκε και πάλι στο νησί διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των σκυλιών ήταν βελτιωμένες σε σχέση με πριν.  Η καταγγέλλουσα στο μεταξύ είχε αναγκαστεί να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων καθώς η αδιαφορία των αστυνομικών επί πολλά χρόνια επέτρεπε στους δράστες να κακοποιούν ξανά και ξανά τα ζώα.

Η καταγγελία της είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν τελικά από το Α.Τ. τα διοικητικά πρόστιμα (για απουσία βιβλιαρίου, ηλεκτρονικής σήμανσης, συνθηκών διαβίωσης κ.ά. παραβάσεις) εντούτοις μετά από ένσταση των ιδιοκτητών των ζώων η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τους τα διέγραψε λες και όλες αυτές οι παραβάσεις δεν διαπράχθηκαν ποτέ, λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν κακοποιούσαν βάναυσα τα ζώα τους επί χρόνια… Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Φολεγάνδρου αρνήθηκε να βοηθήσει – ως οφείλει – στην κατάσχεση των ζώων, γιατί δήλωσε ότι δεν έχει χώρους και επειδή κατά την άποψη του «αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν».