Χαμηλά, πιο χαμηλά ακόμη οι ...βάσεις

Η κλεψύδρα άμμου αδειάζει κάτι που σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο σταθμό στον δρόμο προς τα ΑΕΙ ξεκίνησε για τους περίπου 100.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης 23 Ιουνίου, οι βαθμοί θ’ αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Αγωνία τέλος, λοιπόν, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (της ομάδας Β΄) που διεκδικούν μία θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι θα μπορούν μετά την επίσημη ώρα ανάρτησης (πιθανότατα 1 μ.μ.), να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στη διεύθυνση http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Ποια είναι η εικόνα που περιμένουμε με δεδομένο ότι σήμερα ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών; Μετά το 2014, όταν η γενική εικόνα των βάσεων ήταν ανοδική, φέτος η εικόνα είναι πτωτική καθώς οι επιδόσεις σε βασικά μαθήματα είναι σαφώς χειρότερη από πέρυσι. Κάτι που σημαίνει λιγότερους αριστούχους σε σχέση με άλλες χρονιές, μεγαλύτερο αριθμών γραπτών κάτω από τη βάση και επομένως πτώση των βάσεων εισαγωγής… Μάλιστα, τρίζει το ρεκόρ αποτυχίας του 2013 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης (τότε το 78,04% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης δεν ξεπέρασε το 10), τα οποία βάζουν το στίγμα τους στη διαφαινόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές των τεσσάρων από τα πέντε επιστημονικά πεδία, κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης, λόγω της βέβαιης μεγάλης μείωσης του αριθμού μετεγγραφών το επόμενο έτος (μπήκε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων ανά σχολή) αναμένεται να εμφανιστεί και σημαντική απόκλιση στις βάσεις ομοειδών σχολών των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, καθώς οι τελευταίες θα δηλωθούν από λιγότερους υποψηφίους. Η ψαλίδα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000μόρια ανάμεσα σε παρόμοιες θετικές σχολές ενός κεντρικού και ενός περιφερειακού ιδρύματος.

Ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες αναμένονται στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης όπου τα θέματα χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά δύσκολα εφέτος, γεγονός που θα προκαλέσει πτώση των βάσεων σε θετικές και πολυτεχνικές σχολές τόσο στο κέντρο όσο – ακόμα περισσότερο – στην περιφέρεια. Στις θετικές, τις πολυτεχνικές και όσες άλλες σχολές έχουν ως μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική αναμένεται «βουτιά» με πτώση βάσεων από 500 έως και πάνω από 1.200 μόρια. Στις ιατρικές σχολές αναμένεται πτώση από 100 ως 200 μόρια. Μικρότερη αναμένεται η πτώση στις θεωρητικές σχολές παρότι και η Νεοελληνική Λογοτεχνία και τα Αρχαία εμφανίζουν λιγότερα άριστα γραπτά από πέρσι. Στις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών η πτώση θα είναι της τάξης των 100- 300 μορίων, αν και στις σχολές αιχμής του Πεδίου όπως οι νομικές ενδέχεται να είναι πιο συγκεκριμένη. Πάντως, εκτιμάται ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις νομικές Αθήνας και Κομοτηνής λ.χ. θα διευρυνθεί. Τέλος, οι οικονομικές σχολές και οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων του 5ου Πεδίου θα αποδειχθούν πιθανότατα οι μόνες ανθεκτικές φέτος, καθώς φαίνεται πως θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις των βάσεων με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρησή τους. Σε ορισμένες σχολές αιχμής του Πεδίου μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί και μικρή άνοδος, της τάξης των 100 μορίων περίπου, ενώ σε άλλες αντίστοιχη πτώση.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News