Χίος: σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.  Ήδη στην περιοχή Κοντού (ανάμεσα σε Βέσσα και Ελάτα) το πύρινο μέτωπο προχωράει αμείωτο, ενώ εναέριες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Χίο για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, δυνάμεις του Στρατού σε προσωπικό και οχήματα έχουν σταλεί στην περιοχή, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η Ελάτα εξαιτίας του αποπνικτικού νέφους καπνού που σκέπασε το χωριό, δυσκολεύοντας τους κατοίκους.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές και 21 υδροφόρες συμβάλλουν στην κατάσβεση καθώς και 6 ελικόπτερα.

Να σημειώσουμε ότι η φωτιά ξέσπασε στις 03.15 τα ξημερώματα στη περιοχή της Βέσσα και η φωτιά γιγαντώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, «ξυπνώντας» στους κατοίκους μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012. Μόλις ξημέρωσε στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς μπήκαν δύο αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, όπως σημειώνει το chiospress.gr εκκενώθηκαν τα Μεστά.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Μεστά και Ελάτα, τα οποία και εκκενώθηκαν, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη τη νοτιοδυτική Χίο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια, στα χωριά μέσα από τα οποία πέρασε η φωτιά.

Το πύρινο μέτωπο έχει ήδη κάνει στάχτη στο πέρασμά του δασική πευκόφυτη έκταση, ελιές, αμπέλια και μαστιχόδεντρα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο

Με πληροφορίες από τον Politischios.gr και Chiospress.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News