Χρηματιστήριο, απλά ...διαλύθηκε

Καλές οι συζητήσεις με το Ιράν αλλά από την Τεχεράνη κανείς δεν κυβέρνησε. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από Κυβέρνηση. Με τους αγρότες να είναι ένα βήμα από το Σύνταγμα, με τους δανειστές να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, με τον Καμμένο να μιλάει για εκλογές αλλά όχι τώρα και με τον Τσακαλώτο να λέει «εάν η αξιολόγηση πάει Μάιο, τότε …χαθήκαμε» όπως είναι λογικό το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα όρια του μίνι κραχ με τον γενικό δείκτη -στις 16:20- να κινείται στις 463 μονάδες και τον γενικό δείκτη να βουλιάζει κατά 8,10%.

Τραγική είναι η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου προς τα χαμηλά του 2012. Μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων τραπεζικών μετοχών, οι ξένοι επενδυτές πουλάνε δίχως αύριο σταματώντας τις ζημιές πάνω από το 50%. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν μετά από τέτοιες θεόρατες ζημιές. Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι, πραγματοποιήθηκε μια χρεοκοπία στις μετοχές – ανάλογη με την χρεοκοπία των ομολόγων του 2010. Η κυβέρνηση υπέγραψε την συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά έκτοτε δεν την προχώρησε. Εν τω μεταξύ, στο όλο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών funds – πολλά από τα οποία ενίσχυσαν αυτήν την πτωτική πορεία με μια υποτιμητική κερδοσκοπία.

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τον Γενικό Δείκτη, επί ευρώ, είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012, ενδοσυνεδρικά, όταν είχε φτάσει στις 471,35 μονάδες! Τότε η χώρα βρισκόταν στο έλεος της ακυβερνησίας, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, στα όρια της χρεοκοπίας. Το αρνητικό ρεκόρ όμως ήταν 26 χρόνια πριν, επί δραχμής, και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου του 1990, όταν είχε κλείσει στις 460,68 μονάδες (!!!)

Πτωτική κατεύθυνση διάλεξαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, καθώς οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 2,4% στις 318,05 μονάδες στο Λονδίνο, οδεύοντας προς την έκτη εβδομάδα πτώσης και καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιούνιο.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 1,7% στις 5.749 μονάδες, ο DAX καταγράφει σημαντικές απώλειες 2,5% στις 9.055 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 2,23% στις 4.108 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με απώλειες 2,4% στις 8.296 μονάδες ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί 1,5% στις 16.995 μονάδες.

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr και το protothema.gr