Η Απείρανθος βρυχάται και ιδρύει εκ νέου σωματείο Σμυριδεργατών

Τα πρώτα σημάδια τα είχαμε δει από το περασμένο καλοκαίρι. Με την επίσκεψη του  τότε Υπουργού Περιβάλλοντος κου Σκουρλέτη στη Νάξο και δη στη Κόρωνο. Οι Απερανθίτες είχαν δείξει ότι έχουν διάθεση να παλέψουν έως … εσχάτως για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην σμύριδα. Τότε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου κος Μπάκαλος μιλώντας προς τον υπουργό και την αντιπροσωπεία του (σ.σ. αφού του χάρισε πρώτα ένα βιβλίο) είχε ζητήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμά δράσεων και αποφάσεων της Κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του μοναδικού αυτού ορυκτού πλούτου του νησιού. Δεν είχε μείνει στην πρόταση για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) αλλά επέμεινε στη γνωστοποίηση από τη πλευρά της κυβέρνησης δράσεων που θα αφορούσαν κυρίως υποδομές μιλώντας για δημιουργία εμπορικού λιμανιού στην βόρεια πλευρά της Νάξου…

Από τότε νερό κύλισε αρκετό στο αυλάκι. Οι συζητήσεις για το σμυριδικό καλά κρατούν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εποικείται αυτές τις ημέρες συνάντηση στην Αθήνα μελών από την Επιτροπή Αγώνα των σμυριδεργατών με τη νέα υπουργό Εργασίας… Όμως, οι Απειρανθίτες δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Και χθες το βράδυ σε κεντρικό καφενείο του χωριού προχώρησαν σε συνεδρίαση με σκοπό τι άλλο από την επανίδρυση του σωματείου Σμυριδεργατών.

Το παρών έδωσαν δεκάδες εκ των σμυριδεργατών αλλά και κατοίκων του χωριού που είχαν ως σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μπροστά σ’ αυτά που νιώθουν ότι έρχονται. Να σημειώσουμε ότι ασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 140 Απειρανθίτες ενώ στη συνάντηση το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ οι κοι Λευτ. Βερύκοκκος και Μιχ. Φραγκίσκος οι οποίοι ανέλυσαν ουσιαστικά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης όσον αφορά την πλήρη και αρτιότερη αξιοποίηση της σμύριδας. Και η απόφαση για επανίδρυση του σωματείου ήταν ομόφωνη.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κος Γιώργος Μπάκαλος που προσπάθησε να κατευθύνει τη συζήτηση και να αναδειχτούν οι προβληματισμοί και η αγωνία των παρευρισκόμενων για το μέλλον τους. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση σε αρκετά σημεία έγινε σε υψηλούς τόνους με τους Απειρανθίτες να ζητούν τρόπους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη πρόταση που ακούστηκε για συμμετοχή στη συζήτηση που θα γίνει στο Φιλώτι όταν έρθει στη Νάξο κυβερνητικό κλιμάκιο για ζητήματα πρωτογενή τομέα η αντίδραση ήταν άμεση και …ηχηρή.

Με βάση την πληροφορία που δόθηκε από τους κους Βερύκοκκο και Φραγκίσκο αναμένονται στη Νάξο (μαζί με τους βουλευτές Κυκλάδων) οι κοι Αποστόλου (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πετρόπουλος (υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης) και θα μιλήσουν στο Φιλώτι. Ο κος Πετρόπουλος θα αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με ασφαλιστικά και τις αλλαγές που έρχονται (π.χ. κατάργηση του ευνοϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος για τα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε ορισμένα επαγγέλματα όπως οι σμυριδεργάτες) ενώ ο κος Αποστόλου κυρίως για θέματα αγροτικής Ανάπτυξης και δη Ελαιολάδου.

Τα μέλη του υπό επανίδρυση σωματείου τόνισαν ότι δεν θα μιλήσουν με τον υπουργό στο Φιλώτι για το σμυρίγλι και έστειλαν μήνυμα «εάν θέλει να συζητήσουμε για το σμυρίγλι ας έρθει εδώ. Εμείς δεν έχουμε λόγο να πάμε Φιλώτι από τη στιγμή που το Φιλώτι δεν έχει σχέση με το σμυρίγλι». Άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και έφεραν ως παράδειγμα την καλοκαιρινή επίσκεψη του κου Σκουρλέτη στη Κόρωνο όπου μίλησε στο χώρο των σμυριδεργατών για τις σκέψεις της Κυβέρνησης για το σμυρίγλι.

Η προσπάθεια που γίνεται από τους Απερανθίτες είναι να δημιουργήσουν ένα σωματείο που δεν θα έχει καμία σχέση με κομματικές κατευθύνσεις, θα διεκδικήσουν με όσο πιο δυναμικό τρόπο αυτά που θεωρούν ότι τους αξίζουν και η πενταμελής Προσωρινή Επιτροπή που θα τρέξει τις πρώτες εργασίες αποτελείται από τους Στέφανο Γιακουμή (πρόεδρος), Γιώργο Εμ. Κώτσο (αντιπρόεδρο), Κώστα Ζαζάνη, Δημήτρη Σοϊλέ και Μανώλη Μανωλά (από τη Κόρωνο).

Η Επιτροπή θα καταθέσει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στο Πρωτοδικείο ώστε να εγκριθεί το καταστατικό και να προχωρήσουν άμεσα σε διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη και του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου τους.  Και στη συνέχεια θα έχουμε εξελίξεις που όπως επαναλαμβάνουμε αναμένονται δυναμικές…
(οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική ιστοσελίδα του κου Μπάκαλου, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου)