Η ώρα των γιατρών ειδικοτήτων

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το υπουργείο  Υγείας, για την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων των μικρών νησιών, με γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής” η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, και άμεσα θα ξεκινήσει η στελέχωση των Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων με καρδιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους, ιατρούς γενικής ιατρικής  κ.ά.

Να σημειωθεί ότι συνολικά είχαν προκηρυχθεί 60 θέσεις για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι 20 ήδη καλύφθηκαν από αγροτικούς γιατρούς και απομένει να καλυφθούν και οι υπόλοιπες 40 θέσεις από γιατρούς ειδικότητας.

Η προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια ειναι να στελεχωθούν άμεσα με ειδικότητες πρώτης γραμμής τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ακριτικών νησιών, που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής” η  διαβούλευση που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αφορά κυρίως τις ειδικότητες ανά νησί και η τελική πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία επεξεργάζεται ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δημοσίας υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης, θα σταλεί εντός των ημερών προς το Υπουργείο Υγείας, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει από το εξωτερικό ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να την εγκρίνει.

Οι 40 γιατροί ειδικότητας θα λαμβάνουν τα 450 ευρώ μηνιαίως επιπλέον στη διάρκεια της τριετούς υπηρεσίας τους, ως επίδομα, όπως ήδη λαμβάνουν οι 20 αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν σε ακριτικά νησιά, ως κίνητρο για την κάλυψη των κενών θέσεων στα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων, κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.

Η παροχή οικονομικών κινήτρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ειναι η αιτία που αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά, στελεχώθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, σε αρκετές δε περιπτώσεις μεσολάβησε ακόμα και μια εικοσαετία από την τελευταία φορά που λειτούργησαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την πρωτοποριακή απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, αντέγραψαν στη συνέχεια και άλλες Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να λύσουν το χρόνιο και σημαντικό ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας και πλέον το ίδιο μοντέλο ακολουθείται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News