Ιαβέρης: μόνο οι ηλίθιοι δεν φορούν κράνος (video)

Το έχουμε ακόμη δεκάδες, εκατοντάδες φορές «το κράνος σώζει ζωές». Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς είτε φοράμε το κράνος στον …αγκώνα είτε το έχουμε ανάμεσα στα …πόδια μας. Για το κεφάλι ούτε λόγος. Ούτε ο φόβος του προστίμου μας αναγκάζει να φορέσουμε το κράνος… Κι όμως όπως αναφέρει ο Ιαβέρης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες οδηγούς «μόνο οι ηλίθιοι δεν φοράνε κράνος». Και όπως αποδεικνύεται είμαστε …πολλοί. Η ΛΕΜΟΝ, η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου με αφορμή πρόσφατο γεγονός ενεργοποιείται και πάλι. Και μάλιστα αναλαμβάνει δράση με στόχο να μας πείσει ότι οφείλουμε να φορούμε κράνος. Γιατί αυτό σώζει πραγματικά τη ζωή μας και δεν είναι ένα απλό αξεσουάρ. Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της ΛΕΜΟΝ και μάλιστα ανακηρύσσουν τον Ιούνιο ως το μήνα όπου πρέπει να πάρουμε σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και της ορθής χρήσης του κράνους…

«Η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου θα αφιερώσει τον μήνα Ιούνιο στην ασφάλεια των μοτοσικλετιστών. Ο ΚΡΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ. Νιώθουμε υπεύθυνοι........ήρθε η στιγμή να πάρουμε και εμείς θέση με πράξεις σε αυτό το σημαντικό θέμα. Όποιος ενδιαφέρετε να είναι κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια ας επικοινωνήσει μαζί μας».

Και διαβάστε αυτό το άρθρο από την ιστοσελίδα newbeast.gr που απαντάει με πολύ εύστοχο τρόπο στις όποιες απορίες έχουμε για τη χρήση του κράνους και με τίτλο του άρθρου "Το κράνος σώζει ζωές" 

Διαπιστώσεις:
 1. Το 90% από τα θανατηφόρα ατυχήματα λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο οδηγός φορούσε προστατευτικό κράνος. 
 2. Ας συνεχίσουμε με κάτι πρωτοφανές. Παρότι στην Ελλάδα κάθε μοτοσυκλέτα διανύει τα περισσότερα χιλιόμετρα ετησίως μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η χρήση του κράνους δεν ξεπερνά το 40% των αναβατών. 


Πραγματικότητα: το κράνος σώζει!
 

ΜΥΘΟΙ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το κράνος μειώνει την ορατότητα. 

 • Οι κατασκευαστές των κρανών έχουν σαν πρώτο μέλημα το μέγιστο οπτικό πεδίο, με αποτέλεσμα το εύρος οπτικού πεδίου που προσφέρουν τα κράνη μοτοσυκλέτας να ξεπερνούν το εύρος που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.
 • Τα γυαλιά (ηλίου ή οράσεως) μειώνουν το οπτικό πεδίο περισσότερο απ' ότι ένα κράνος.
 
 
Το κράνος κάνει κακό στα μαλλιά. 
 •  Περισσότερο κακό κάνει η επαφή με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης παρά το κλείσιμο σε ένα κράνος. 
 
Δεν χρειάζεται μέσα στην πόλη.
 •  Αν ακολουθούσαμε τις στατιστικές, θα βλέπαμε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να μη χρησιμοποιούμε κράνος μέσα στην πόλη, παρά σε ταξίδι. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται σε ακτίνα 20 χλμ από τον τόπο κατοικίας και σε αστικό περιβάλλον.
 • Αρκεί ένα χτύπημα με ταχύτητα 10 χ.α.ω. για να γίνει η μέγιστη βλάβη στο κεφάλι (θάνατος, αναπηρία).
 Τα κράνη είναι ακριβά.
 •   Ακριβά σε σχέση με τη ... ζωή μας;
 
«Είμαι καλός οδηγός, δεν πέφτω εγώ. Δεν έχω πέσει ποτέ».
 •  Οι πραγματικά καλοί οδηγοί δεν διανοούνται να διανύσουν ούτε μέτρο χωρίς κράνος. Όπως γνωρίζουν να οδηγούν τη μοτοσυκλέτα τους γνωρίζουν ότι η χρήση κράνους δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ασφάλειά τους, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της οδήγησής τους.
 

Με τη χρήση κράνους:

 • το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός μας, το κεφάλι, δεν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες.
 • τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις φορτηγών, λεωφορείων και γενικά όλων των οχημάτων, σκόνες και οτιδήποτε σηκώνει ο αέρας, τα αιωρούμενα σωματίδια, δεν καταλήγουν στα πνευμόνια του μοτοσυκλετιστή.

Αν κάποιος χρησιμοποιήσει κράνος για κάποιο διάστημα, μετά του είναι αδύνατον να οδηγήσει χωρίς αυτό! 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News