Ηλεία: Καταγγελία ότι δεν ξέρουν τι πατάτες τρώνε από την αγορά

Την παράνομη πρακτική που ακολουθούν συσκευαστήρια να προωθούν στην αγορά αγροτικά προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αποκάλυψαν ο Σύλλογος Πατατοπαραγωγών Ηλείας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν σε σούπερ μάρκετ του νομού πατάτες, στις οποίες αναγραφόταν ότι πρόκειται για φρέσκιες, από ντόπιο παραγωγό. Οι συγκεκριμένες πατάτες, μάλιστα, πωλούνταν προς 54 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια, όμως, αποκαλύφθηκε ότι ήταν παλαιότερης εσοδείας, ενώ ο παραγωγός, του οποίου το όνομα αναγραφόταν στη συσκευασία, είχε παντελή άγνοια.

Η υπόθεση έχει φτάσει στα αρμόδια υπουργεία και τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Τσουκαλάς, θα συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί. Παράλληλα, μετά τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, οι πατατοπαραγωγοί αναμένεται να στραφούν στη Δικαιοσύνη.  

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού ενημερώθηκε από παραγωγούς για το γεγονός ότι πωλούνταν σε σούπερ μάρκετ του νομού πατάτες προς 54 λεπτά τα κιλό. Τότε, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου μετέβησαν στο σημείο και επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για πατάτες παλαιότερης εσοδείας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο συνεταιρισμός, στα τελάρα αναγραφόταν και το σημείο προέλευσης και συγκεκριμένα τόσο το συσκευαστήριο του νομού όσο και το όνομα του πατατοπαραγωγού Ηρακλή Κούγια, από την περιοχή της Βουπρασίας. Μάλιστα, όταν ο τελευταίος κλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και είδε τις πατάτες, δήλωσε απερίφραστα ότι δεν ήταν δικές του, εξηγώντας ότι ο ίδιος πουλά μόνο φρέσκιες πατάτες.

Κοινό μυστικό
Η παράνομη αυτή πρακτική αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και χρόνια, ενώ ο Σύλλογος Πατατοπαραγωγών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου που πλήττει τους ίδιους, αλλά και τους καταναλωτές που εξαπατώνται.

«Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για να αποκαλύψουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τα συσκευαστήρια και τους εμπόρους πατάτας που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια και εμάς και τον καταναλωτή», μας εξηγεί ο κ. Τσουκαλάς και προσθέτει: «Εμείς καλλιεργούμε ποιοτικές πατάτες με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρίς φυτοφάρμακα. Κάποιοι, όμως, θησαυρίζουν εις βάρος μας. Και, φυσικά, εις βάρος των καταναλωτών που καταναλώνουν πατάτες άγνωστης προέλευσης, θεωρώντας ότι είναι φρέσκιες και ντόπιες, όπως αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό πρέπει να σταματήσει και ελπίζουμε να βοηθήσει η πολιτεία σε αυτό».

Επίλογος: Τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Τσουκαλάς, θα συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, μετά τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, οι πατατοπαραγωγοί αναμένεται να στραφούν και στη Δικαιοσύνη.