Ηλεία; Σε δύο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες

Δύσκολες ώρες για την Ηλεία καθώς σε πύρινο κλοιό βρίσκεται εδώ και ώρες η πόλη της Αμαλιάδας με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς το μεσημέρι σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Δαφνιώτισσα και Γεράκι να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο

Μάλιστα στη φωτιά στην Δαφνιώτισσα κρίθηκε απαραίτητη η μερική εκκένωση του χωριού καθώς οι ισχυροί άνεμοι έστρεψαν τις φλόγες προς τις αυλές των πρώτων σπιτιών, ενώ αυτή την ώρα σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του εκτροφείου θηραμάτων. Παράλληλα, ένα δεύτερο μέτωπο κινείται προς το Τζαμί Πηνείας

Περίπου 30 οχήματα και 90 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν να ελέγξουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος και σε συνδυασμό με την γεωγραφία της περιοχής αλλά και τις καιρικές συνθήκες δυσχεραίνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι "η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξή της". Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι δεν απειλούνται, προς το παρόν κατοικημένες περιοχές και ο ίδιος, που βρίσκεται στην περιοχή, είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας από τους οποίους έχει ζητήσει περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά κοντά στο χωριό Γεράκι Αμαλιάδας, η οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ήλιδας Κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, "δείχνει να ελέγχεται, αντίθετα με την περιοχή της Δαφνιώτισας όπου είχαμε τέσσερις εστίες φωτιάς να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα". 

Με το πέρας της ημέρας το έργο της κατάσβεσης πέφτει αποκλειστικά στις επίγειες δυνάμεις καθώς τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν  Στο μεταξύ στην περιοχή ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς μετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης περισσότερα από 30 οχήματα και 100 άνδρες και πεζοπόρα τμήματα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζουν ο υποστράτηγος της Πυροσβεστική, Κώστας Κυριακόπουλος, σε συνεργασία με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο, Γιάννη Καραμαλίκη.

«Είναι διάχυτη η εντύπωση πως υπάρχει εμπρησμός»

Την οργή τους καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς, καθώς όπως επισημαίνουν στην «Κ», δεν μπορεί να είναι τυχαίο ακριβώς ένα χρόνο μετά να ξεσπά πυρκαγιά στο ίδιο σημείο. Εκείνο, ωστόσο, που γεννά περισσότερα ερωτηματικά είναι το γεγονός πως το νέο μέτωπο που ξέσπασε ήταν σε πολύ κοντινή περιοχή, επομένως θέτουν σενάρια εμπρησμού. «Είναι διάχυτη εντύπωση πως υπήρξε εμπρησμός.Είναι πολύ ύποπτος ο τρόπος. Δεν γίνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα μέτωπα» σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, Ανδρέας Νικολακόπουλος ενώ τονίζει επιπροσθέτως: «Οι κάτοικοι φώναζαν στην αστυνομία να έχει τεταμένη την προσοχή της στο δάσος. Αναζητούν κάποιον με μηχανάκι που την ώρα εκείνη βρέθηκε εκεί. Πρέπει να υπάρχει εμπρησμός»

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο η συνδρομή των εναερίων μέσω ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. «Η συνδρομή τους ήρθε δύο ώρες μετά. Υπήρξε καθυστέρηση στο να επέμβουν», υποστηρίζει ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα μέχρι την δύση του ηλίου να έχουν περιοριστεί τα μέτωπα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την "Καθημερινή" - Φωτογραφία: Eurokinissi