Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗλεκτρονικό τσιγάρο τέλος από κλειστούς χώρους

Ηλεκτρονικό τσιγάρο τέλος από κλειστούς χώρους

|

Οι περιορισμοί στο κάπνισμα αγγίζουν πλέον και τους οπαδούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθότι πλέον αρχίζουμε να εφαρμόζουμε πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες

 

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής υιοθετείται η Οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την οποία οι χώρες- μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου, γεγονός που έχει ήδη συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις επιχειρήσεις και τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου που, όπως υποστηρίζουν, αποβαίνει εις βάρος τόσο των καπνιστών όσο και των δομών υγείας. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, όπως αναφέρεται από τον κλάδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Για τον λόγο αυτό παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών ζητούν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το υφιστάμενο σώμα γνώσης καθώς και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, που υπογραμμίζουν τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές.

Αγωνία για τη νέα νομοθεσία

Παράγοντες της αγοράς και χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων βρίσκονται σε αγωνιώδη αναμονή για την τελική μορφή που θα πάρει η νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα – ιδίως μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που καταγράφηκε κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου μεταξύ ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου που αποβαίνει εις βάρος τόσο του κοινού, όσο και των δομών υγείας. Αυτό καταδεικνύει, επισημαίνουν γνώστες του αντικειμένου, η πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά και το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η διεθνής ιατρική κοινότητα εξάρει τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές – πόσω μάλλον όταν πρόκειται για επιτυχημένες λύσεις όπως αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κρίσιμη η πρόσβαση σε εναλλακτικές επιλογές για τους καπνιστές

Παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών τονίζουν την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής προσπάθειας, στο πλαίσιο του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από το κάπνισμα – ενεργητικό και παθητικό. Επισημαίνουν ότι οι καπνιστές πρέπει να διευκολυνθούν να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβή για την υγεία τους προϊόντα.

Ωστόσο, η απαγόρευση του δημόσιου ατμίσματος δυσχεραίνει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία έχει αποδείξει τη σχετικότητα της αυστηροποίησης των ρυθμιστικών πλαισίων. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν οι ατμιστές, περνάει το μήνυμα ότι συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικά προϊόντα, ενώ αποθαρρύνει χιλιάδες εθισμένους στο τσιγάρο ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ιδίων αλλά και των γύρω τους, εφόσον σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία δεν υφίσταται παθητικό άτμισμα.

Οι… βλαβερές συνέπειες της ελλιπούς πληροφόρησης

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό από τις ερευνητικές ομάδες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καταδεικνύει τις ελλιπείς γνώσεις των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, τη νικοτίνη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πιο συγκεκριμένα, το 35,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένα ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί προϊόν καύσης, ενώ μόλις 1 στους 3 (33.2%) προτείνει σε εθισμένους καπνιστές το άτμισμα ως εναλλακτική του καπνού, την ίδια στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) έχουν ενσωματώσει την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εθνική πολιτική τους. Στις χώρες αυτές όπου έχει αναγνωριστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι λοιπές εναλλακτικές αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, διευκολύνεται η πρόσβαση των καπνιστών στα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι δείκτες των παραδοσιακών καπνιστών.

Στην Ελλάδα, από την άλλη, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε επίπεδο ΟΟΣΑ, το οποίο μεταφράζεται σε θνησιμότητα της τάξης του 20% και ετήσιο υγειονομικό κόστος 1,7 δισ., ίσο με 8%-10% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.

Πηγή: Α. Μαραθιάς – Newsit.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες