Ιος: Ερχεται υπογείωση κάδων στη Χώρα, δύο νέες νέες αφαλατώσεις

Μικρή το δέμας η Ίος, αλλά παλεύει και βελτιώνει την καθημερινότητά της… Και κοιτάζει με δράσεις την επόμενη ημέρα. Όπως στον τομέα της ύδρευσης. Με τον χειμώνα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο, η αλήθεια είναι ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ουκ ολίγες.. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση την ενημέρωση από το meteo.gr η Ίος δέχτηκα Ιανουάριο και Φεβρουάριο κάτι λιγότερο από 190 χιλιοστά, όταν όλη τη χρονιά πέρυσι δεν πέρασε τα 215 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Γιατί ο Δήμος Ιητών έχει ήδη ετοιμάσει μελέτες για την προμήθεια δύο νέων αφαλατώσεων σε Μαγκανάρι και Μυλοπότα.. Και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου «Το γεγονός ότι το 2018 ο δήμος κατάφερε να θέσει σε λειτουργία την νέα αφαλάτωση και να δώσει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, δεν μας καθησύχασε καθόλου. Απεναντίας, όλη αυτή η εμπειρία τόσο της λειψυδρίας όσο και της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλαμε για να μην αφήσουμε το νησί χωρίς νερό, μας έδωσε την ευκαιρία να προγραμματίσουμε με τα μάτια στο μέλλον γιατί το πρόβλημα του νερού θα είναι πάντα πρόβλημα στη Μεσόγειο. Έτσι, ο δήμος έχει ετοιμάσει δύο μελέτες για την προμήθεια δύο νέων αφαλατώσεων, μία για τον Μυλοπότα και μία για το Μαγκανάρι και αυτές τις μέρες υποβάλλει το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση».

Όμως, δεν σταματάει εκεί. Και στο θέμα των απορριμμάτων, έχει κάνει μεγάλα βήματα. Ετοιμάζεται για τη νέα εποχή, ήτοι τους υπογειωμένους κάδους απορριμμάτων στη Χώρα και το λιμάνι του νησιού… . Και μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» θα αποκτήσει αυτούς τους κάδους έναντι 204.000 ευρώ. Αυτό άλλωστε μας αναφέρει «Μελέτη για την προμήθεια υπογειωμένων κάδων απορριμμάτων υπέβαλε για χρηματοδότηση ο δήμος μας. Η προμήθεια είναι ύψους 204.000 ευρώ και υποβλήθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι υπογειωμένοι κάδοι θα τοποθετηθούν στο πάρκιγκ της Χώρας και στο λιμάνι στο γεφυράκι. Στόχος του δήμου εφόσον υπάρξουν νέα προγράμματα, είναι να προχωρήσει στην υπογείωση όλων κάδων σε όλο το νησί».