Και επίσημα στο στόχαστρο ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο

Και το «παιχνίδι» για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας (και στην παραμεθόριο), συνεχίζεται ενώ προστίθεται και η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 19% ή του 21% από την ελληνική κυβέρνηση. Και μάλιστα, αυτό προκύπτει μέσω της τελευταίας επικαιροποίησης του Μνημονίου, καθότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να παρουσιάσει εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015. Κάτι που βέβαια έως τώρα δεν έχει γίνει ούτε σαν …χαρτιά.

Και το θέμα επανήλθε στις 13 Οκτωβρίου, από τους επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσαν του υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα  θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο τομέα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, ήδη από τις 7 Οκτωβρίου , μια ημέρα πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ από την Αθήνα, επανέφεραν προς συζήτηση το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην νησιωτική χώρα.

Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν. Ακόμη, οι δανειστές ζητούν καθολική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος ΦΠΑ – ισχύει από το 1987 – με ενοποίηση κλιμακίων που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης μελετούν το θέμα ήδη από τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στις αλλαγές που ζητά η τρόικα, διαμηνύοντας μάλιστα πως οι συνθήκες δεν είναι «ώριμες» για μια τέτοια αλλαγή.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως ιδιαιτερότητα για να υπάρχουν κίνητρα ώστε επαγγελματίες και κάτοικοι να αντισταθμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους ομολόγους τους στην ηπειρωτική χώρα. Και όπως είναι κατανοητό, αυτό οφείλετε στις …αντιστάσεις των κρατούντων σε κάθε κυβέρνηση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News