Και τι ζητάω; Μία σωστή μαρίνα στο Κουφονήσι....

Μαρίνες… Τουριστικά καταφύγια… Η μεγάλη κατάρα της Ελλάδας.. Λες και κάποιος δεν θέλει να αναπτυχθεί. Λες και ένα αόρατο χέρι απαγορεύει την κατασκευή και λειτουργία των τουριστικών καταφυγίων ή των μαρίνων εάν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους και λέξεις τεχνοκρατικές. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη και δη στη Νότια, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υπέρ της κατασκευής και λειτουργίας τους αναγνωρίζοντας την σημασία που έχουν στην προσέλκυση υψηλότερου ποιοτικά τουρισμού, έρχεται η Ελλάδα να αποδείξει ότι … «κύριοι, θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας αποδείξουμε ότι δεν σας θέλουμε»… Να πάτε αλλού που λένε. Και έτσι διαβάζεις για χρόνια αναμονής για την δημιουργία μίας σωστής μαρίνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο διαβάζεις ότι είναι σε κατάσταση αναμονής ακόμη και 20 χρόνια (πχ Μονεμβασιά) για την έγκριση λειτουργίας της… Ναι, δύο δεκαετίες. Οπότε εάν κάποιοι περιμένουν πχ πέντε χρόνια θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένοι.

Ναι; Μπορούν; Όταν μιλάμε για ένα νησί όπως τα Κουφονήσια, τα πέντε χρόνια μάλλον είναι .. πολλά. Ειδικά όταν διαβάζουμε στην βρετανική εφημερίδα Independent ότι «Πολλοί άνθρωποι της ιταλικής μόδας έχουν ήδη ανακαλύψει το νησί, ο Roberto Cavalli και η οικογένεια Missoni το επισκέπτονται τακτικά, αν και συνήθως πάνε εκεί με το δικό τους ιστιοπλοϊκό». Και που αλήθεια δένει το ιστιοπλοϊκό;

Ο Πάρις Λουτριώτης – εκ των ισχυρών ανδρών του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών άνευ πληρώματος – τονίζει ότι «δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές. Περιοριζόμαστε σε δύο κατηγορίες, με μαρίνες μικρών και μεσαίων σκαφών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι χαμηλές ποιοτικά …. ».  Όσο για τις παροχές; Ε τα τυπικά.. Και αυτά με το …σταγονόμετρο. Και όταν μιλάμε για τα Κουφονήσια, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους …διαμάντια και μαργαριτάρια. Όπως άλλωστε και οι τελευταίες αναφορές από τις εφημερίδες στην «Γηραιά Ήπειρο» που όταν αναρτούν άρθρα για τα Κουφονήσια απλά βλέπουμε το μέλι που στάζει «Το Κουφονήσι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία του να μην έχουν αλλοιωθεί σημαντικά».

Η επιθυμία

Είναι όμως αρκετά τα καλά σχόλια; Πρόσφατα κάναμε μία βόλτα από τη μαρίνα στα Κουφονήσια… Εκεί που βρέθηκε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, ο κος Νεκτάριος Σαντορινιός.  Και η εικόνα που έχουμε την βλέπετε μέσα από τις φωτογραφίες του άρθρου. Οι λάμπες φωτισμού κατεστραμμένες. Σε κάποια σημεία νιώθεις ότι δεν ξέρεις ποιος ..κρατάει ποιον; Ο στύλος με το φως ή το πίλαρ; Γενικά η αίσθηση που μας έδωσε ήταν ότι κάποιος το έχει αφήσει στο έλεος του… Και θυμόμαστε τα λόγια του προέδρου της ΔΚ Αντώνη Κωβαίου, ο οποίος μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» πριν από έναν χρόνο είχε δηλώσει «Στόχος μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης και τον μήνα Μάιο μέσα από μορφές θεματικού τουρισμού. Επισκέψεις ομάδων καγιάκ, αλλά και γάμοι που πραγματοποιούνται στο νησί αποτελούν δράσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία και επεκτείνουν την τουριστική περίοδο. Παρόλα αυτά, είμαστε πολύ τυχεροί που το Κουφονήσι διαθέτει ένα τουριστικό λιμάνι, το οποίο προσελκύει καθημερινά περίπου σαράντα σκάφη. Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν σε αυτό υποδομές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, όπως wc, ντουζιέρες, βοηθητικοί χώροι και αναψυκτήριο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά μας που έχουμε απευθύνει προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είχαμε ξεκινήσει το 2012 την απευθείας ανάθεση σε μελετητικό γραφείο. Έκτοτε όμως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν έχει δώσει καμία βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να επιληφθούν, διότι το λιμάνι και η μαρίνα μας δέχεται πάρα πολύ κόσμο, που χρειάζεται να εξυπηρετηθεί».

Χρόνια αναμονής

Ναι από το 2012 έχει ξεκινήσει αυτή η υπόθεση… Και χρήματα πέφτουν αλλά χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη ουσιαστικά μιλάμε για ένα βαρέλι όπου ο πάτος αγνοείτε… Όπως άλλωστε αγνοείτε και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τις υπηρεσίες του. Τα χαρτιά από την Δημοτική Κοινότητα Κουφονησιών προς τον Δήμο ταξιδεύουν πιο συχνά και από τον …Σκοπελίτη. Η αλληλογραφία έχει αγγίξει τα όρια του παραλόγου, αλλά δυστυχώς μόνο από την μία πλευρά… Η άλλη, αυτή του Δήμου δεν απαντάει. Λες και δεν …ακούει. Αποτέλεσμα; Να έχει μείνει στη μέση η ολοκλήρωση της μαρίνας. Κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη από την εκμετάλλευσή της. Το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση εντός κτηρίου 100 m2 εντός της μαρίνας, του διοικητηρίου γιατί αυτή τη στιγμή όλα είναι σε …κοντέινερ. Και μέσα από το συγκεκριμένο κτήριο θα μπορεί να προσφέρει τουαλέτες, αποθήκες, αναψυκτήριο, χώρο για τους υπαλλήλους… Και γενικά να υπάρχει μία σωστή και αρμονική λειτουργία. Αλλά είπαμε; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.. Κι όπως μας αναφέρει ο Αντώνης Κωβαίος « η μελέτη ανατέθηκε το 2012 και δεν έχουν βρει από τότε μία ημέρα οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες ενέργειες και μελέτες όπως οι στατικές, οι Ηλεκτρομαγνητικές ή ενεργιακές…» Τι τον ενοχλεί περισσότερο; Το γεγονός ότι ενώ σε επίσημες συζητήσεις όλοι οι …ένοικοι του πρώτου ορόφου ακούν με προσοχή τα αιτήματα των ανθρώπων του Κουφονησίου, στο ισόγειο, δεν υπάρχει απάντηση…

Το μαργαριτάρι

Οπότε πάμε στοπ .. σήμερα. Και αυτό το σήμερα είναι προβληματικό. Ο λόγος; Η αδιαφορία από τον Δήμο… Με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει, η μαρίνα να ζητάει όλο και μεγαλύτερη φροντίδα και…. στοργή. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον φετινό προϋπολογισμό της Δημοτικής Κοινότητας μπήκαν 7000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού, 2500 για συντήρηση και 3000 ευρώ για πυροσβεστικά μέσα. Και όπως λένε οι γνωρίζοντες κάθε μέρα που μετράει είναι εις βάρος της όλης εγκατάστασης και εν γένει της μαρίνας. Οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στο Κουφονήσι ώστε να γίνει επιτέλους το μαργαριτάρι και το διαμάντι που όλοι λατρεύουμε να χαρακτηρίζουμε αλλά δεν το ακουμπάμε δυστυχώς… Και η εικόνα που δείχνει στον επισκέπτη η μαρίνα δεν είναι η καλύτερη. Ειδικά όταν μιλάμε για επισκέπτες όπως ο Καβάλι ή η οικογένεια Μισιόνι…  

Η επιστολή αγωνίας

Και για του λόγου τω αληθές της αλληλογραφίας παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα από επιστολή τον Ιούλιο του 2016.
Θέμα: «Κτήριο διοίκησης στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών Κουφονησίων».

Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε έντονα την δυσαρέσκεια μας για την πάγια τακτική σας να μην απαντάτε ως οφείλετε στα σχετικά έγγραφα της Δ.Κ. Κουφονησίων ιδιαίτερα σε θέματα ζωτικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο ασκείτε διοίκηση

ή (δεν) αντιλαμβάνεστε τα θέματα ζωτικής σημασίας και τοπικής ανάπτυξης των Κουφονησίων δεν τιμά ούτε τον Δήμο ούτε την τοπική δημοκρατία και βλάπτει την κοινωνία μας. Επανερχόμαστε και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα, ποια είναι η αιτία που εδώ και τέσσερα χρόνια (δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2012) όπου και κατατέθηκε στον επιβλέποντα από το ανάδοχο τεχνικό γραφείο η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου του θέματος έως και σήμερα αυτή δεν έχει εξεταστεί.

Προφανώς θα σας είναι αδιανόητο να κατανοήσετε πως το κτήριο διοίκησης είναι απολύτως απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Κουφονησίων και το γεγονός πως είναι ρητή υποχρέωση του Δήμου να το κατασκευάσει, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ποιο συγκεκριμένα με το αρ. φύλλου 153 26/02/2003 Χωροθέτηση  Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Κουφονήσια, το οποίο δεν εφαρμόζετε με αποκλειστική ευθύνη σας.

Σας ενημερώνουμε πως η Δ.Κ. Κουφονησίων εφόσον το αμέσως επόμενο διάστημα (10 ημερών) δεν λάβει σχετική απάντηση  θα υποχρεωθεί προκειμένου να διασφαλίσει την προώθηση του έργου και την εύρυθμη, ασφαλή και σύννομη λειτουργία του καταφυγίου να απευθυνθεί στην Γενική Δ/νση Τουριστικών Λιμένων (για την σύννομη και ασφαλή λειτουργία του).

Επίσης θα υποχρεωθεί να ενημερώσει τους επικεφαλής των συνδυασμών προκειμένου το θέμα να φτάσει προς εξέταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος σας αποστέλλουμε:

- Τα με αριθμό πρωτοκόλλου 329/2014  (29/07/2014) &  08/ 2015  (26/01/2015) & 224 /2015  (05/08/2015) σχετικά έγγραφα της Δ.Κ.Κουφονησίων.

- Το σχετικό απαντητικό έγγραφο του ανάδοχου τεχνικού γραφείου.

- Το με αρ. φύλλου 153 26/02/2003 Χωροθέτησης  Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Κουφονήσια.

- Σύμβαση ανάληψης έργου.

- Το με αρ. φύλλου 599 05/05/2005 Παραχώρηση στην Κοινότητα Κουφονησίων την Χρήση και Εκμετάλλευση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Κουφονήσια Ν. Κυκλάδων.

- Την με αριθμό 31 /2008 απόφαση της Κοινότητας Κουφονησίων Έγκριση Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών ΦΕΚ 1593 ΄Β/2009.

- Το με αρ. φύλλου 1466 20/07/2009 Έγκριση Τιμολογίων Τουριστικών Σκαφών στα Κουφονήσια Ν. Κυκλάδων.

Παρακαλούμε θερμά για την εύρυθμη, ασφαλή και σύννομη λειτουργία του καταφυγίου, λαμβάνοντας επιμελώς τα παραπάνω υπόψιν σας, όπως μεριμνήσετε και προβείτε σε ενέργειες για την πιστή εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα δε για τα προληπτικά, κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος,  για την κατάρτιση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ρύπανσης και όλων των σχετικών ενεργειών που προβλέπονται από τα παραπάνω συνημμένα».