Καστελόριζο… SOS μείναμε από νερό

Εδώ και μία εβδομάδα στο Καστελόριζο λένε το νερό νεράκι…. Όπως διαβάσαμε προχθές στην εφημερίδα Ροδιακή, «τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς νερό έμειναν οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες του Καστελλορίζου». Ο λόγος; Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι ίδιοι, το προηγούμενο τριήμερο οι δεξαμενές του νησιού «στέγνωσαν» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό. Παράλληλα όπως σημείωσαν, μετά από πολλές δικές τους εκκλήσεις η υδροφόρα ξεκίνησε χθες (σ.σ. Τρίτη 11/07) το ταξίδι για το Καστελλόριζο, ώστε να γεμίσουν και πάλι οι δεξαμενές με πόσιμο νερό. Ωστόσο αυτό αναμένεται να επαρκέσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το πολύ μέχρι το Σάββατο (!), καθώς στο νησί υπάρχουν πολλοί στρατιώτες λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, ενώ τα καταλύματα και τα σπίτια είναι γεμάτα από επισκέπτες.
Και σήμερα, ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Αχλαδιώτης μιλώντας στον realfm 97,8 τόνισε ότι σε δύο ημέρες δεν θα υπάρχει τίποτα… Αποκάλυψε δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί. «Έχει χαλάσει η αφαλάτωσή μας εδώ και 20 ημέρες και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνήθως μας ρωτά τι υδροφόρες θα χρειαστούμε για κάθε μήνα του καλοκαιριού.

Τον προηγούμενο μήνα μας στείλανε 5 υδροφόρες δηλαδή περίπου 10 χιλιάδες κυβικά και αυτόν τον μήνα μας έχουν βάλει μόνο 4 χιλιάδες κυβικά. Όλοι ψάχνουν για ΑΟΖ και πετρέλαιο αλλά το νερό είναι το βασικότερο πράγμα. Μόλις χειμωνιάσει θα αρχίσουν πάλι να λένε για την ΑΟΖ του Καστελορίζου και τώρα ζητάμε να μας φέρουν νερό και δεν μας φέρνουνε. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ψάχνουμε να βρούμε νερό, είναι εξωφρενικό. Βγάζουμε πετρέλαια και νερό δεν έχουμε. Το να πάρουμε νερό από την Τουρκία είναι το πιο εύκολο είναι 700-800 μέτρα αλλά αυτό γίνεται μόνο στα παραμύθια. Καμιά φορά στα νεύρα μας επάνω λέμε διάφορα αλλά δεν γίνονται αυτά» Και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, αφού στα καφενεία γινόταν ένας πανικός, περνούσαμε και μας βρίζανε. Κινδυνεύουμε σε 2 ημέρες να μείνουμε χωρίς νερό». Στο ερώτημα πως αντιδρούν οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί; «Χθες είχαμε το καταμαράν εδώ. Ήλθαν 50 άτομα και φύγαν 200, γιατί τέσσερις ημέρες ήταν χωρίς νερό».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσων, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εκτός από το Καστελόριζο μία υδροφόρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες ακόμη τριών άνυδρων νησιών, της Αμοργού, των Λειψών και του Αγαθονησίου.

Και σημείωσε: «Δύο χιλιάδες κυβικά δόθηκαν στο Καστελόριζο πριν από 2 ημέρες. Ταυτόχρονα όμως επειδή, δυστυχώς ακόμα πηγαίνουμε με υδροφόρες, έχουμε και άλλα νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν στερέψει. Είναι οι Λειψοί, είναι το Αγαθονήσι, είναι η Αμοργός που πρέπει να πάμε τώρα. Αυτή τη στιγμή. Ήδη αυτή τη στιγμή η υδροφόρα νομίζω ότι έχει φύγει, νομίζω χθες το βράδυ, από τη Ρόδο και πηγαίνει προς Αμοργό-Θηρασιά. Θα πάρει νερό θα πάει στους Λειψούς και αμέσως μετά θα πάρει νερό και θα πάει στο Καστελόριζο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Κυριακή, το πολύ τη Δευτέρα θα εφοδιαστεί το Καστελόριζο με ακόμη 2000 κυβικά νερό. Δεν σταματάμε να στέλνουμε νερό στο Καστελόριζο, δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

Στο ερώτημα προς τον δήμαρχο Καστελόριζου αν αυτά τα 2 χιλιάδες κυβικά νερού που θα έρθουν στο νησί το καλύπτει ο κ. Αχλαδιώτης απάντησε: «Θα είναι πολύ αργά. Είναι αργά. Αν ξεκινήσουν την Παρασκευή και δεν έχει νερό θα φύγουν όλοι με το καράβι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News