Κατάνυξη στον εορτασμό της Μεγαλόχαρης στη Τήνο

Η καρδιά του ελληνισμού όσον αφορά τη Νησιωτική περιοχή χτυπάει δυνατά και βέβαια έχει ως επίκεντρο την Τήνο με πλήθος πιστών για μία ακόμη χρονιά – και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες – να κατακλύζουν το νησί των Κυκλάδων προκειμένου να τιμήσουν την Παναγία Μεγαλόχαρη, την Κοίμηση της Θεοτόκου..  Από χθες, Κυριακή 14 Αυγούστου που ουσιαστικά ξεκίνησε η κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο περίβολος της ομώνυμης εκκλησίας είχε γεμίσει κόσμο και όλοι περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, έχοντας την κρυφή ελπίδα για ένα σημάδι που θα αλλάξει ή θα βελτιώσει τη ζωή τους…

Και την Δευτέρα, το πρωί πραγματοποιήθηκε τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου και τη συμμετοχή των μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεόκλητου και Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β'. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και των τοπικών Αρχών, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στη λεωφόρο Ευαγγελιστρίας όπου οι πιστοί είχαν κατακλύσει για να πάρουν δύναμη από τη Χάρη της.  Τιμές απέδωσαν αγήματα της σχολής μονίμων υπαξιωματικών Ναυτικού και τις εκδηλώσεις συνόδευσε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Δωρόθεος Β «Ενότητα και ομοψυχία»

Ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη προσέλευση των πιστών που έφθασαν στο νησί, αναζητώντας την ελπίδα και τη βεβαιότητα για το αύριο στο πρόσωπο της Μεγαλόχαρης για να μην ψαλιδιστούν τα όνειρα των παιδιών μας και να πάρουν κουράγιο να βαδίσουν στον δύσκολο δρόμο της ζωής τους.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία τον τελευταίο καιρό για να καταστήσει σαφές, επικαλούμενος τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους και να διαβεβαιώσει ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να είναι συνοδοιπόρος του λαού να σταθεί όρθιος. «Οι Έλληνες δεν λυγίσαμε ποτέ, ακόμη και μπροστά σε χειρότερους εχθρούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκοπεί από τις χριστιανικές ρίζες της γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην καρδιά του Έθνους» πρόσθεσε. Ο κ. Δωρόθεος Β΄ κάλεσε σε ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Διαβεβαιώσεις πολιτικών

Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, δεν θα διαρραγούν ποτέ διότι οι Έλληνες πιστεύουν στην Υπερμάχο Στρατηγό που σφραγίζει την προστασία του ελληνικού Έθνους, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα με αφορμή τη μη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε καλή λευτεριά στην Κύπρο, να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προασπίσουν την πατρίδα και την πίστη γιατί αγωνίζονται υπέρ πίστεως και πατρίδας, διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επισήμανε την ανάγκη συνεχούς ενότητας, παρατηρώντας ότι οι αγώνες των Ελλήνων τότε απαιτούσαν θυσίες τώρα απαιτείται σχέδιο και μεταρρυθμίσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ή Ένωση Κεντρώων.

Για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο κατέπλευσαν στο νησί η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» η πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ» και το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» ενώ πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης πέταξε τριάδα μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.

«Νήσος Μύκονος»

Το προηγούμενο βράδυ, το πλήρωμα του επιβατικού πλοίου «Νήσος Μύκονος» απέδωσε με το δικό του τρόπο τιμή στην Μεγαλόχαρη με έκταση προσέγγιση στο λιμένα του νησιού και δίνοντας το βροντερό «παρών» με εορταστικά σφυρίγματα και αρκετά βεγγαλικά! Η όμορφη πρωτοβουλία ανήκει στον πλοίαρχο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο, στον Cpt Ευάγγελο Αράθυμο. Μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το «Νήσος Μύκονος» δίνει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από το «ΒΗΜΑ» και φωτογραφίες από το «Tinostoday.gr»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News