Κατάσχεσαν το κακοποιημένο γαϊδούρι

Με εντολή της Εισαγγελίας Νάξου το γαϊδούρι που εντοπίστηκε από τουρίστα στη περιοχή Κάπαρες στο νησί της Νάξου να μην μπορεί να περπατήσει από την ενδονυχίτιδα κατασχέθηκε προσωρινά στις 4 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο υπό την αιγίδα του φιλοζωικού συλλόγου της περιοχής ώστε εκεί να γίνει η περιποίηση των άκρων του.

Tο ζώο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από ένα έτος αφού τα νύχια του είναι εξαιρετικά μεγάλα με αποτέλεσμα και να πονάει και μην μπορεί να βαδίσει. Η Φιλοζωική Νάξου μόλις πληροφορήθηκε στις 25 Οκτωβρίου από έναν τουρίστα που βρίσκεται το θηλυκό ζώο πήγε επί τόπου για να διαπιστώσει τι συμβαίνει και στη συνέχεια κατέθεσε καταγγελία εις βάρος του ιδιοκτήτη του όνου στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού ενώ παράλληλα με αίτημα στην Εισαγγελία Νάξου ζήτησε τη μόνιμη κατάσχεση του.

Εις βάρος του ιδιοκτήτη του γαϊδουριού έχει σχηματιστεί δικογραφία και το ζώο σύντομα θα μπορεί και πάλι σταδιακά να περπατάει χωρίς να υποφέρει αφού κοπούν τα τεράστια νύχια του. Η ενδονυχίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται στα ιπποειδή συνήθως εξαιτίας της απουσίας συστηματικής φροντίδας των άκρων τους, της ακινησίας ή και του πάχους του ζώου. Για να ανακουφιστεί το γαϊδούρι που είναι έτσι εδώ και πάρα πολύ καιρό θα χρειαστεί συστηματική φροντίδα από πεταλωτή ο οποίος θα κάνει και τον εξονυχισμό.

# Να σημειώσουμε ότι στις 26 Οκτωβρίου δημοσίευμα της ιστοσελίδας zoosos.gr είχε κάνει αναφορά στο ζήτημα και ανέφερε ότι " Η Μαρία Γκίκα μέλος του συλλόγου σήμερα έκανε κατάθεση στην Αστυνομία και εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι επί τόπου πήγαν κτηνίατροι οι οποίοι και εξέτασαν το ζώο και η γνωμάτευση τους θα κατατεθεί και στην Εισαγγελία Νάξου, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζώου η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή αναζητείται".

Η ενδονυχίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται στα ιπποειδή συνήθως εξαιτίας της απουσίας συστηματικής φροντίδας των άκρων τους, της ακινησίας ή και του πάχους του ζώου.

Για να ανακουφιστεί το γαϊδούρι που είναι έτσι εδώ και πάρα πολύ καιρό και υποφέρει θα χρειαστεί τη φροντίδα πεταλωτή για τον εξονυχισμό και ιππιάτρου ώστε να προσέξει την εξέλιξη της υγείας του και να απαλύνει τον πόνο του ζώου.

Πηγή: zoosos.gr