Καθαρίζουν άμεσα οι δρόμοι στην Ορεινή Νάξο

Η Νάξος ξύπνησε στα λευκά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες το σύνολο σχεδόν της Ορεινής Νάξου με ουκ ολίγο χιόνι δημιούργησε ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Κάτι από …Ευρώπη, όχι όμως και για νησιώτες που δεν είναι συνηθισμένοι σ’ αυτές τις εικόνες. Και έτσι από το Φιλώτι και πάνω… αποκλεισμός. Η τουλάχιστον χρήση αλυσίδων στις ρόδες για να μπορέσουν τα οχήματα να μετακινηθούν…

Και εμπρός στο φόβο των …χειρότερων, Δήμος και Περιφέρεια ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα βαριά οχήματα έπιασαν δουλειά. Τρία μηχανήματα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ένα ακόμη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, άρχισαν τις εργασίες εκχιονισμό στον οδικό άξονα της ορεινής Νάξου.    Συγκεκριμένα γίνεται καθαρισμός από Φιλώτι προς Καλαντό και Απείρανθο. Απείρανθο – Σταυρό Κεραμωτής – Κεραμωτή – Κόρωνο –Αργοκοίλι. Ελιγμό  – Κωμιακή - Σκαδό – Μέση και Κυνίδαρο – Μονή – Σταυρό Κεραμωτής.

   Ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας Νίκος Σιδερής ενημερώνονται, παρακολουθούν τις εξελίξεις και συντονίζουν τις εργασίες.   Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  είναι σε ετοιμότητα,  εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

Ανακοίνωση

Όμως, νωρίτερα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων δήμων στις Κυκλάδες (Σύρου, Θήρας και Τήνου) εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και συστήσει στους δημότες να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους…

Κι όπως αναφέρει «Λόγω της επιδείνωσης του καιρού με βροχοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και χιονόπτωσης/χιονόστρωσης στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου μας, φαινόμενα που θα συνοδεύονται με θυελλώδεις ανέμους και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και με παγετό, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των παραπάνω καιρικών φαινομένων.

            Ειδικότερα:

-  Να ασφαλίζονται αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο, ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς (τέντες, γλάστρες κλπ.)

-  Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια αλλά και για αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των έντονων βροχοπτώσεων ή καταιγίδων.

-  Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά την διάρκεια του φαινομένου.

-  Να ασφαλίζουν παράθυρα και πόρτες του σπιτιού ή του χώρου εργασίας μας.

Σε περίπτωση χιονόπτωσης

- οι οδηγοί των οχημάτων να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, (σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση), να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

- Να μετακινούνται, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας κεντρικούς δρόμους.

-         Να αποφεύγονται γενικά άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των καιρικών φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, παγετός)