Καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη δημοσκόπηση αμέσως σχεδόν με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου και τα ευρήματα (και βέβαια συμπεράσματα) αποδεικνύουν ότι το Φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα καυτό για τη συγκυβέρνηση. Ειδικά, μάλιστα τώρα που έχει μπροστά της το σκόπελο που ακούει στο όνομα «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Προφανώς ο ΕΝΦΙΑ (και όχι η επίσκεψη στο Άγιο Όρος) έκανε το …θαύμα του για τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να έχει σημαντικό πλεονέκτημα στη κούρσα για την πρώτη θέση…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tvxs.gr. μεγάλο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis. Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% έναντι 17,7% της ΝΔ, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 8,7% που αν μη τι άλλο (και παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα στελέχη της είναι μόνιμοι κάτοικοι Κορυδαλλού) αποδεικνύει σταθερότητα που προκαλεί ερωτηματικά. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 3,5% ενώ πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ (3%) και του Ποταμιού (2,3%) με τους ΑΝΕΛ να καταγράφουν 2,5% και τη ΔΗΜΑΡ σχεδόν εξαφανισμένη στο 0,7%. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση για ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ θα είναι κρίσιμη για το μέλλον τους καθότι κινούνται οριακά όσον αφορά την είσοδό τους στην Βουλή. Εκτός κι εάν έχουμε κάποιο θαύμα από τον μετρ του είδους Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με την έρευνα η μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, με ένα μέρος εξ αυτών να πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%), τη Χρυσή Αυγή (5%) και λιγότερο στους ΑΝΕΛ (2%), ενώ οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 6% προς τη ΝΔ, αλλά και προς όλα τα άλλα κόμματα. Όσον αφορά στη συσπείρωση ψηφοφόρων, η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, σημειώνοντας πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ενώ έχει απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, καθώς το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 28% «βλέπει» νίκη της ΝΔ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο τι πιστεύουν οι πολίτες αναφορικά με την οικονομία της χώρας, 3 στους 4 διαφωνούν ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται. Επίσης, το 53% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, με μόλις το 33% να εμφανίζεται σύμφωνο. Στο ερώτημα τέλος, για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερτερεί. Η διαφορά Σαμαρά-Τσίπρα έχει όμως μικρύνει, γιατί ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός (οριακή άνοδος 1%), ο πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο.

Πηγή – Φωτογραφίες:  tvxs  - palmos analysis