Καθολική Αρχιεπισκοπή: Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Αποστολικού Νουντσίου στη Νάξο

Εξομολόγηση… Κάθε φορά που συναντώ τον τίτλο Νούντσιος καταφεύγω στο λεξικό… Δεν τον κράτησα ποτέ στο βάθος του μυαλού. Οπότε όταν διάβασα στην επίσημη ιστοσελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου ότι βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Νάξο ο Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος Savio Hon Tai Fai, όπως ήταν λογικό, άνοιξα … εγκυκλοπαίδεια. Και τι είδα; «Νούντσιος ή Νούτσιος ονομάζεται ο διαπιστευμένος αντιπρόσωπος του Πάπα προς στις κυβερνήσεις ξένων χωρών. Είναι δηλαδή ο διπλωματικός εκπρόσωπος (αντίστοιχος του πρέσβη) του Βατικανού στην ξένη χώρα όπου αυτός διαμένει και έχει την εποπτεία των πάσης φύσεως εκκλησιαστικών ζητημάτων που αναφέρονται στη Καθολική Εκκλησία».

Εντυπωσιακό ε;  Και όπως ενημερωνόμαστε, ο λόγος της επίσκεψή του είχε να κάνει με την αποδοχή πρόσκλησης από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο ώστε να δώσει το παρών στην λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου, η οποία και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής (23/07) με τη συμμετοχή όχι μόνο των μελών της ενοριακής κοινότητας αλλά και μεγάλου αριθμού επισκεπτών…

Στο Δημαρχείο

Όμως, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο Αποστολικός Νούντσιος ως διπλωματικός εκπρόσωπος είχε και εθιμοτυπικές συναντήσεις την Δευτέρα. Αρχικά, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου – Άνδρου - Μυκόνου, π. Νικόλαο Πρίντεζη, τον εφημέριο Νάξου και Πάρου π. Γεώργιο Παλαμάρη και τον εφημέριο της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής Τήνου, π. Ιωάννη Σκλάβο, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης και τρεις κύριοι Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Λιανός, Μανώλης Πολυκρέτης και Νικόλαος Βαθρακοκοίλης… Η επίσκεψη έγινε μέσα σε κλίμα φιλικό και πολύ σύντομα διαπιστώθηκε το εκατέρωθεν ενδιαφέρον: για το έργο  του Αποστολικού Νουντσίου και των εκπροσώπων  της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αποστολικό  Νούντσιο για την τιμή της επίσκεψης και δεν παρέλειψε να βεβαιώσει τον υψηλό επισκέπτη του για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Δημοτικής  Αρχής και της Καθολικής Εκκλησίας στη Νάξο. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος πρόσφερε στον Αποστολικό Νούντσιο και στη συνοδεία του δώρα της Νάξου και ο Αποστολικός Νούντσιος δώρα στη Δήμαρχο εκ μέρους του Αγίου Πατέρα.

Και στη … Tortuga

Και λίγο αργότερα, υπήρξε συνάντηση με τον Έπαρχο Νάξου και Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ακτοπλοΐας κο Ιωάννη Μαργαρίτη. Μόνο που η συνάντηση δεν έγινε στα γραφεία του Επαρχείου, αλλά καθότι μεσημεριανή ώρα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και μάλιστα χωρίς πρωτόκολλο στους χώρους του ξενοδοχείου Naxian On the Beach στην Πλάκα. Εκεί, όπου η σύζυγος του Έπαρχου κα Μαρία Πολυκρέτη έχοντας το ρόλο της οικοδέσποινας κέρδισε τις εντυπώσεις με την ευγένεια και την φιλοξενία της…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής « η επίσκεψη έγινε χωρίς πρωτόκολλο σ σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον και με υψηλές προδιαγραφές, λίγα βήματα από το κύμα της θάλασσας. Στους χώρους αυτούς έγινε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα συμπόσιο,  όπου η πλούσια συζήτηση συνοδεύτηκε από  πλούσιο μενού σε είδη  και σε γεύση.  Όλα αυτά έγιναν διότι, όπως διαπιστώσαμε: οι καρδιές του Γιάννη και της συζύγου του Μαρίας  είναι εξ ίσου πλούσιες και συμπληρωματικές».