Κέα: Σε στάση αναμονής Δήμος και κάτοικοι όσον αφορά τους ΠΕΠ

Εναν πολύ όμορφο τρόπο έχει βρει η Δήμαρχος Κέας, κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου, ώστε να έχει τακτική επικοινωνία με τους Δημότες του νησιού αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην πανέμορφη Κέα στις Δυτικές Κυκλάδες.. Σε μία δύσκολη περίοδο με την πανδημία σε εξέλιξη, αυτό που απασχολεί την τοπική κοινωνία είναι η πορεία της προσπάθειας για μετακίνηση των 190 και πλέον παρανόμως εισερχόμενων προσόπων στο νησί.. Από την 16η Μαρτίου είναι στο νησί, ελάχιστοι μετακινήθηκαν και το πρόβλημα έχει να κάνει με τις αντοχές του νησιού που αίφνης βρέθηκε να ...συντηρεί πρόσωπα που δεν είχε υπολογίσει. 

Αναλυτικά το δελτίο Ενημέρωης από το Δήμο Κέας αναφέρει: 

"Όπως γνωρίζετε τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου προσάραξε στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα του ακυβέρνητου Δ/Ξ με φερόμενη ονομασία «DORDUNCU» σημαίας Τουρκίας, μεταφέροντας 193 παρατύπως εισερχομένων προσώπων (Π.Ε.Π.) στην Κέα, τα οποία φυλάσσονται από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας -η οποία φέρει και την πλήρη ευθύνη- και του Λιμενικού Σώματος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, που δεν ενδείκνυται για αυτή τη χρήση. Είναι, όμως, ο μοναδικός χώρος που μπορούν να φυλαχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Την ίδια ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε και ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών από το νησί μας, τονίζοντας την αδυναμία φύλαξής τους στην Κέα.

Από την πρώτη στιγμή και χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη διασύνδεση της Δημοτικής Αρχής και ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν προσπαθήσαμε να κοινοποιήσουμε το γεγονός και το πρόβλημα που δημιούργησε και να αποσπάσουμε επίσημη απάντηση για τη διαχείρισή του.

Την Τετάρτη 1 Απριλίου, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, απομακρύνθηκαν από την Κέα, 8 Π.Ε.Π. για τα οποία είχε εκδοθεί 30ήμερη εντολή ανάκλησης κράτησης.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για την οριστική απομάκρυνση των υπολοίπων, παρόλη την αλληλογραφία και την τηλεφωνική επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Σε ό, τι αφορά στο ναυάγιο, από την πρώτη στιγμή, και παρά τις αντίξοοες καιρικές συνθήκες, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα πέριξ του πλοίου και -σε χρόνο ρεκόρ- πραγματοποιήθηκε αντιρρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και απορρύπανση του Δ/Ξ με τη συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου (ΔΛΤΣ).

Αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου, το ΔΛΤΣ δηλώνει με έγγραφά του αναρμόδιο. Η αντίδρασή μας υπήρξε άμεση και μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων απέστειλε σήμερα έγγραφο, στο οποίο ενημερώνει ότι η ευθύνη ανέλκυσης του πλοίου είναι ευθύνη του ΔΛΤΣ.

Κατόπιν αυτών, συνεχίζουμε κάνοντας όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη ανέλκυση του ναυαγίου και την απομάκρυνση των Π.Ε.Π. από την Κέα".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News