Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚέα: Στόχος η άμεση απομάκρυνση του ναυαγίου από το λιμάνι

Κέα: Στόχος η άμεση απομάκρυνση του ναυαγίου από το λιμάνι

|

Η πρόεδρος και τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου βρέθηκαν στο νησί της Κέας (ανήκει στην αρμοδιότητά του) με βασικό θέμα συζήτησης το ναύαγιο που βρίσκεται εδώ και μήνες στο λιμάνι … Τι ανέφερε η πρόεδρος κα Μαραγκού αλλά και η Δήμαρχος Κέας κα Βελισσαροπούλου

Επίσκεψη στην Κέα πραγματοποίησαν η Πρόεδρος και κλιμάκιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου – Κέας, προκειμένου να εντοπιστούν τα ζητήματα, με κυριότερο αυτό του ναυαγίου που συνεχίζει να βρίσκεται στο λιμενοβραχίονα του κεντρικού λιμένα του νησιού.

Μία αυτοψία των ζητημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι χερσαίες λιμενικές ζώνες της Κέας, πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κανδιώ Μαραγκού και στελέχη του ΔΛΤ, μαζί με την Δήμαρχο Κέας, κ. Ρένα Βελισσαροπούλου, προκειμένου να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα των προβλημάτων και να προγραμματιστεί η επίλυσή τους.

Κυριότερο ζήτημα, αυτή τη στιγμή, παραμένει η ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου, το οποίο είχε προσκρούσει εξωτερικά του λιμενοβραχίονα της Κορρησίας, μεταφέροντας πάνω από 200 παράνομους μετανάστες, τον Μάρτιο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χρονίσει»

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Κέας, οι εξελίξεις πλέον μπορούν να “τρέξουν” και ο Δήμος, σε συνεργασία με το ΔΛΤ Σύρου, σκοπεύει να πιέσει σχετικά με το θέμα.

«Για το ναυάγιο έχει αποφασιστεί, πως εντός άμεσου προσεχούς διαστήματος, θα κάνουμε Διοικητικό Συμβούλιο στο Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να εγκρίνουμε τους όρους πλειοδοτικού διαγωνισμού, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα του ναυαγίου», σημειώνει η Δήμαρχος.

Αναφορικά με το γεγονός, ότι συνήθως αντίστοιχες διαδικασίες χρονίζουν, η Δήμαρχος απάντησε, πως «δεν θα το επιτρέψουμε να χρονίσει ακόμη περισσότερο. Θα τηρήσουμε τις διαδικασίες και τους χρόνους, έτσι όπως πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτό το ναυάγιο, το οποίο το έχουμε ακριβώς έξω από το μόλο μας».

Η κ. Βελισσαροπούλου τόνισε, πως «θα είμαστε εκεί, τόσο εμείς, ως δημοτική αρχή, όσο και το Λιμενικό Ταμείο, για να το επιβλέψουμε όλο αυτό. Στόχος όλων είναι να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες και να απαλλαγούμε σύντομα από το ναυάγιο».

«Ο νόμος είναι υπεράνω όλων»

Για το ίδιο ζήτημα, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Μαραγκού, σημείωσε μετά βεβαιότητας, πως «δεν έχουμε χάσει ούτε μία μέρα μέχρι να γίνουν οι όποιες διαδικασίες έπρεπε να γίνουν και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτό. Οι ενέργειες για την ανέλκυση ενός ναυαγίου δεν είναι μία εύκολη διαδικασία».

Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή, έχει προηγηθεί μία απόφαση γνωμοδοτικής επιτροπής, που μετά από εισήγησή μου δεχτηκε να προχωρήσουμε με διαγωνισμό».

«Έγινε ξεκάθαρο από μέρους μου, παρουσία και δύο πληρεξουσίων δικηγόρων, έναν εκ μέρους του Δήμου Κέας και έναν εκ μέρους του ΔΛΤ Σύρου, ότι καμία άλλη διαδικασία, πλην του διαγωνισμού, δεν μπορούσε να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση για την ανέλκυση του ναυαγίου. Αυτό το αναφέρω, διότι ήταν πολλοί αυτοί που έσπευσαν να πουν, ότι θα μπορούσε η ανέλκυση να γίνει με διαδικασία απευθείας ανάθεσης, ή ακόμη και μέσω δωρεάς ή ευγενικής χορηγίας κάποιου προς συνδρομή του Λιμενικού Ταμείου ή του Δήμου Κέας. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που δεν προβλέπεται από τον νόμο, συγκεκριμένα τον ν.2881/2001, λαμβάνοντας υπόψιν επιπλέον, ότι στη δεδομένη περίπτωση έχει σχηματιστεί μία ποινική δικογραφία, καθώς το πλοίο αυτό μετέφερε παράνομους μετανάστες», υπογράμμισε η κ. Μαραγκού.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια, «προηγουμένως, έπρεπε να γίνει από τις αρμόδιες Αρχές του Λαυρίου, όπου υπάγεται η Κέα, διαδικασία ανεύρεσης τυχόν πλοιοκτήτριας εταιρείας. Στην περίπτωση που αυτή βρεθεί, πρέπει να επιδοθούν κάποιες εξώδικες οχλήσεις προς την εταιρεία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί, αυτές να κοινοποιηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού».

Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος, «το χρονικό διάστημα, που μπορούμε εμείς πλέον ως Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσουμε στην επόμενη κίνησή μας είναι περίπου στα τέλη Ιουνίου. Μετά τις 25 Ιουνίου, θα πρέπει μαζί με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ναυαγίων και εφαρμογής του ν.2881, το Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσει στην έγκριση όρων του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου».

Η κ. Μαραγκού αναγνώρισε τη δυσκολία εξεύρεσης πλειοδότη, ωστόσο σημείωσε, πως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ανέλκυσης ναυαγίων, όπως αυτές διενεργούνταν από την – μέχρι πρότινος αρμόδια αλλά κατηργημένη πλέον ως υπηρεσία – Δημόσια Αρχή Λιμένων, γίνονταν ακριβώς με την ίδια διαδικασία, ήτοι «δύο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, στην περίπτωση που ο πρώτος αποβεί άκαρπος και τέλος, αν αποβούν και οι δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί άκαρποι, περνάμε σε μειοδοτικό».

«Παρ’ όλο που έχουμε αυτή την ανησυχία, τόσο η Δήμαρχος Κέας, όσο και εμείς στο ΔΛΤ ως υπηρεσία, αλλά και οι νομικοί μας συνεργάτες, έχουμε δεσμευτεί ο ένας προς τον άλλο, ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να αναζητήσουμε και να βρεθεί ενδιαφέρον από οποιονδήποτε φορέα θα μπορούσε να πλειοδοτήσει για την ανέλκυση του ναυαγίου», τόνισε η πρόεδρος του Ταμείου, ενώ υπογράμμισε, ότι «σκοπός μας σε αυτή τη συγκυρία, δεν είναι σε καμία περίπτωση να “βγάλουμε χρήματα” από αυτό το διαγωνισμό – ακόμη κι αν αυτός είναι ο σκοπός ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αυτό που μας απασχολεί είναι να φύγει το ναυάγιο από το λιμάνι της Κέας».

Η κ. Μαραγκού αναγνώρισε επίσης, ότι «αυτό το διάστημα ήταν δύσκολο και για τη Δήμαρχο Κέας, καθώς εκείνη είχε να διαχειριστεί, πέραν του ναυαγίου, και το πρόβλημα της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών σε μη επαρκείς εγκαταστάσεις», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «έχουν καταλάβει και ο Δήμος Κέας και οι πολίτες, ότι άλλο τόσο δύσκολο ήταν και για μας στο Λιμενικό Ταμείο, που έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και να εξηγήσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη νομική προέκταση όλων αυτών των διαδικασιών. Είναι φυσικό, ότι όλοι περιμένουν μία άμεση λύση, αλλά ο νόμος είναι υπεράνω όλων, ακόμη και των άμεσων λύσεων».

Σχετικά με το ζήτημα, η πρόεδρος κατέληξε, πως στόχος όλων είναι να μην υπάρξει καμία κωλυσιεργία, αλλά να απαλλαγεί σύντομα η Κέα από το πρόβλημα και ει δυνατόν με τρόπο που να μη δυσχαιράνει τα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου.

Ιεράρχηση των αναγκών λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου του Ταμείου, έγινε επίσης αυτοψία στις χερσαίες λιμενικές ζώνες της Κέας, δηλαδή τις περιοχές της Κορρησίας, του Γιαλισκαρίου και του Βουρκαρίου.

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο, «έγινε μία επίβλεψη όλων των προβλημάτων και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Συζητήσαμε για την έλλειψη των φωτιστικών, για έλλειψη από παγκάκια, ενώ δρομολογήσαμε και τη λύση των όποιων προβλημάτων».

Η κ. Βελισσαροπούλου τόνισε, ότι «έχουμε βάλει πρόγραμμα, τόσο για κάποιες μελέτες που πρέπει να γίνουν για τη χερσαία λιμενική ζώνη της Κέας, όσο και για άλλα νέα έργα που θα προγραμματιστούν. Και επειδή δεν είναι σωστό να το αφήνουμε έτσι αόριοστο αυτό το “θα”, εμείς θα τα προγραμματίσουμε, θα τα φέρουμε έτοιμα και θα τα θέσουμε προς συζήτηση στο Λιμενικό Ταμείο».

Αντίστοιχα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε, πως επρόκειτο για μία επίσκεψη, «την οποία την είχαμε προγραμματίσει για τις αρχές του έτους. Δυστυχώς μας “πρόλαβε” ο κορωνοϊός, οπότε μόλις βρέθηκε η ευκαιρία την αδράξαμε».

Όπως διευκρίνισε η κ. Μαραγκού, «κάναμε μία αυτοψία σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχουμε μία πολύ καλύτερη άποψη για όλα αυτά τα ζητήματα που μας μετέφεραν οι ντόπιοι και η Δήμαρχος. Από κει και πέρα, το δύσκολο είναι, ότι έχουμε έναν προϋπολογισμό στο ΔΛΤ, για τον οποίο αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης, όπως και στους Δήμους, δεν υπάρχει σιγουριά. Εντοπίσαμε τα προβλήματα μεν, ωστόσο θα πρέπει να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες, σε συνεργασία με τη Δήμαρχο και με βάση αυτές θα προχωρήσουμε. Στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση, εν μέσω πανδημίας, δεν είναι τόσο δυσάρεστη, όσο προειδοποιεί η Οικονομική Υπηρεσία του ΔΛΤ, θα κάνουμε αρκετά περισσότερα από τα απολύτως αναγκαία και έκτακτα», καταλήγοντας ότι για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Δήμαρχος διεξοδικά στο πλαίσιο της επίσκεψης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα