"Κόφτης" στον προϋπολογισμό

Την ώρα που σε όλη την Ελλάδα γίνεται σημαντική προσπάθεια για βοήθεια προς τους έχοντες ανάγκη, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε σε μία κίνηση που προκαλεί ερωτηματικά. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο (σ.σ. ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει να λέει ότι είναι ο πρώτος στο Νότιο Αιγαίο που προχώρησε σε σύστασή του) ο ίδιος ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης ανακοίνωσε περικοπή του προϋπολογισμού κατά 32.000 ευρώ (!!!) για το 2016 και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημοτική παράταξη «Πολίτες για τα Νησιά μας» … «χωρίς καμία ουσιαστικά αιτιολόγηση».

Η σχετική είδηση έρχεται  μία ημέρα μετά την γνωστοποίηση (ελέω ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ) της δωρεάς του Λευτέρη Ελευθερίου στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μάλιστα εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σχετική δωρεά έχει γίνει από τα μέσα Μαϊου αλλά από το Δήμο … άκρα του τάφου σιωπή. Επίσης, μέσα από το Δελτίο Τύπου των «Πολιτών για τα νησιά μας» γίνεται γνωστή η απόφαση τους στη συγκεκριμένη πρόταση του Δημάρχου «Καταψηφίσαμε. Δεν αρκεί. Επαναλάβαμε τις εισηγήσεις που κάνουμε εδώ και χρόνια για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός και τη μετάλλαξή του από ένα θεσμό ελεημοσύνης σε ένα θεσμό αλληλεγγύης. Δεν αρκεί». Και καλούν τους πολίτες σε εγρήγορση ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο «Καλούμε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την πρωτοφανή μείωση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να αντιστρέψουν την απόφαση με την ισχυρή παρουσία τους μέσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».   

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου με τίτλο «Πρωτοφανής μείωση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» αναφέρει:

«Ο θεσμός του Κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε έπειτα από εισήγηση και συνεχόμενη πίεση της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας» έχει σκοπό την έμπρακτη και άμεση βοήθεια σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (1773 εκ των οποίων οι 693 είναι ανήλικοι και οι 140 βρέφη), που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Δεν είμαστε αφελείς. Η κοινωνική πολιτική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει σε δυο σακούλες τρόφιμα κάθε 6 μήνες. Σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα αίτια δημιουργίας της κρίσης, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται από τα κλειστά γραφεία της Ευρωπαϊκής ένωσης, τις κυβερνητικές συσκέψεις μέχρι και τα πηγαδάκια των εκάστοτε αντιδημάρχων και κομματικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, οι αποφάσεις που παίρνονται αποτελούν εκφάνσεις της σαρωτικής επέλασης μίας και μοναδικής πολιτικής που αφαιρεί την ικανότητα των ανθρώπων να ζήσουν, να δουλέψουν και να ευτυχίσουν στον τόπο τους.

Δεν είμαστε αφελείς στο να πιστεύουμε ότι με δελτία τύπου και ολιγόλεπτες, διαδικαστικού χαρακτήρα, συσκέψεις των επιτροπών του Δήμου, υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης της εφαρμογής των παραπάνω πολιτικών. Η πολιτική που εφαρμόζεται δε σταματά δια αντιπροσωπείας. Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι ευθύνη όλων μας, μέσα και έξω από τους θεσμούς, στην καθημερινότητά μας και στους συλλογικούς αγώνες.

Δεν ζούμε όμως σε άλλο κόσμο, ώστε να πιστεύουμε ότι ακόμα και αυτές οι δύο σακούλες με τρόφιμα, δεν είναι απολύτως απαραίτητες!

Την Παρασκευή 17.06.2016 στην επιτροπή Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και με τους λοιπούς εκπροσώπους της παράταξής του στην επιτροπή, υπερψήφισαν τη μείωση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού παντοπωλείου από 92.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ ετησίως (που περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 24% άρα η διαφορά από πέρυσι αγγίζει το 40%) την ίδια ώρα που δίνονται χιλιάδες ευρώ σε βεγγαλικά, δεξιώσεις και διαφόρων ειδών φανφάρες ενώ επίσης εντελώς αναίτια εκτινάσσονται προϋπολογισμοί έργων σε βάρος του δημοτικού ταμείου. Στην επιτροπή προήδρευσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη μείωση, χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολόγηση. Καταψηφίσαμε. Δεν αρκεί. Επαναλάβαμε τις εισηγήσεις που κάνουμε εδώ και χρόνια για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός και τη μετάλλαξή του από ένα θεσμό ελεημοσύνης σε ένα θεσμό αλληλεγγύης. Δεν αρκεί.

Καλούμε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την πρωτοφανή μείωση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να αντιστρέψουν την απόφαση με την ισχυρή παρουσία τους μέσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.    

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News