Κωμιακή Νάξου: Νέο καμπανάκι για την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας

Η φωτιά που έπληξε την Κόρωνο και Σκαδό αποτελεί παρελθόν. Όμως, οι συνέπειες υπάρχουν και τις αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι των δύο αυτών χωριών… Μάλιστα αυτές τις ημέρες πρέπει να … επιστρέψει και το δίκτυο της τηλεόρασης. Υπάρχει όμως και μία άλλη πληγή. Αυτή της περσινής φωτιάς, που έκαψε ένα μεγάλο μέρος της Ορεινής Νάξου και δη στη βόρεια πλευρά. Σχεδόν τριάντα (30) ώρες η φωτιά είχε κυρίαρχο λόγο με τους πυροσβέστες να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους… Η ΚΟ της Νάξου του ΚΚΕ είχε καταθέσει έγγραφο σχετικά με τις δράσεις που θεωρούσε ως επιβεβλημένες για να μπορέσει η περιοχή και οι κάτοικοί της να πάρουν ανάσες… Ανάμεσα στις προτάσεις είχαμε:

«Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών,  αφού καταστράφηκαν τα βοσκοτόπια.  Να ληφθούν άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα ειδικά για τις περιοχές που έχουν καεί. Μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και τέλος σχεδιασμό για αντιμετώπιση  έκτακτων καταστάσεων».

Τι έγιναν απ’ αυτά; Να πούμε τίποτα; Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό. Όμως, η φωτιά σε Κόρωνο και Σκαδό πριν από μερικές εβδομάδες έφερε στο προσκήνιο και πάλι την ιστορία αυτή…. Και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας κος Κορρές έστειλε έγγραφο προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο «Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος στην περιοχή Κάμπος Τ.Κ. Κορωνίδας. Καθαρισμός ανοιχτών αγωγών όμβριων υδάτων (παραλόγια) στην Τ.Κ. Κορωνίδας» και υπενθυμίζει ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για τα οποία υπήρχε δέσμευση από τους αρμόδιους. Και μάλιστα παραθέτει οκτώ έγγραφα (από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2017) που έχουν αποσταλεί στο Δήμο και τις υπηρεσίες του και αφορούν ζητήματα καθαρισμού και συντήρησης του οδικού δικτύου στην ορεινή Νάξο…  

Και στην σημερινή του επιστολή, κάνει αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, παραθέτει περιστατικά που έλαβαν χώρα λόγω της έλλειψης αντίδρασης από το Δήμο και για μία ακόμη φορά καταθέτει προτάσεις για την αποκατάσταση των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω καθυστέρησης στην έναρξη εργασιών…

Ακολουθεί η επιστολή του κου Κορρέ

«Την Κυριακή 17-9- 2017 πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή Κάμπος Κωμιακής,  με την παρουσία τη δική μου ως πρόεδρος της Τ.Κ. Κορωνίδας, του Αντιδήμαρχου Δ.Ε. Δρυμαλίας κου Νίκου Σιδερή - ο οποίος δεσμεύτηκε παρουσία και κατοίκων πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί εκ νέου η δημοτική αρχή την περιοχή, με μηχανικούς του δήμου, ώστε να προχωρήσει σε καταγραφή και αποκατάσταση των καταστροφών-  και του δημοτικού σύμβουλου εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κου Γιάννη Κορρέ, προκειμένου να δούμε και να καταγράψουμε τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής  από τις μεγάλες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα.

Διαπιστώθηκε πως για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της Τ.Κ. Κορωνίδας πλήρωσαν ακριβά την αδράνεια και αδιαφορία της δημοτικής αρχής στη λήψη αντιπλημμυρικών έργων. Αίτημα που επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει και ιδιαίτερα ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, με δύο ομόφωνες αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου Τ.Κ. Κορωνίδας, ζητήθηκε μεταξύ άλλων, να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, οι πληγέντες, η άμεση αποζημίωση για τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες, εξοπλισμό και υποδομές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η λήψη μέτρων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η άμεση λήψη μέτρων προστασίας με αντιπλημμυρικά έργα, στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στις 8-9 Νοέμβρη 2016, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα και οι περιουσίες των κατοίκων.

Τα ίδια αιτήματα διατύπωσα και εγγράφως λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το τοπικό μας διαμέρισμα, σαν αποτέλεσμα της αδιαφορίας και αδράνειας της δημοτικής αρχής, στη λήψη των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας, ήταν το σπάσιμο του ρέματος στην περιοχή του Κάμπου Κωμιακής, αφού το ίδιο το ρέμα ήταν και παραμένει μπαζωμένο και φραγμένο από φερτά υλικά και μεγάλους ογκόλιθους, αλλά και από την υπερβολική βλάστηση που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία διέλευσης του νερού, ειδικά σε έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το νερό να διαχέεται στα χωράφια και τις περιουσίες των κατοίκων που βρίσκονται δίπλα σε αυτό. 

Επίσης τα χαντάκια συνολικά στο παραλιακό κεντρικό οδικό δίκτυο Απόλλωνας – Φανερωμένη παραμένουν ακαθάριστα και μπαζωμένα, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και ζημιές τόσο στο ίδιο το οδικό δίκτυο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα οδηγών και επιβατών, όσο και στις περιουσίες των κατοίκων οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον δρόμο.

Παρά τις τόσες αναφορές προς τη δημοτική αρχή, τόσο των κατοίκων, όσο και του τοπικού συμβουλίου και εμένα προσωπικά, εγγράφως αλλά και προφορικά και ενώ είμαστε ήδη παραμονές του χειμώνα, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για τη λήψη αντιπλημμυρικών έργων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Επίσης έναν περίπου χρόνο τώρα, από τη μεγάλη πυρκαγιά τον περασμένο Νοέμβρη, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από την πλευρά σας, ώστε να αποκατασταθούν ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν και που δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα και δυσκολίες στους κατοίκους, ειδικά των παραλιακών οικισμών που επλήγησαν, όπως η αποκατάσταση του λάστιχου ύδρευσης - άρδευσης το οποίο κάηκε και δεν έχει αποκατασταθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και την ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας και των περιουσιών τους, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε:

- Άμεση παρουσία της δημοτικής αρχής και των μηχανικών του δήμου στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις μεγάλες βροχοπτώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και να προχωρήσει η αποκατάσταση τους, όπως δεσμεύτηκε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δρυμαλίας κ. Σιδερής.

- Λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στο τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας με:

α) των καθαρισμό όλων των αγωγών όμβριων υδάτων (παραλόγια) και των ρεμάτων (Κάμπος, Χίλια Βρύση, Αμπραμ και στην περιοχή Ασμυρόλιμνο στον Απόλλωνα)

και να τοποθετηθούν σε αυτά ταμπέλες απαγόρευσης ρήψης μπαζών και απορριμμάτων, β) να κατασκευαστούν όπου αυτό είναι απαραίτητο ανοιχτοί αγωγοί και φρεάτια όμβριων υδάτων,

γ) να καθαριστεί και να ανοιχτεί το χαντάκι από τα «Πευκάκια» μέχρι το Πλατανάκι στην Κωμιακή (στην αρχή του δρόμου Κωμιακή – Μυρίση, στην πάνω μεριά του χωριού)

και δ) Να καθαριστούν όλοι οι οχετοί περιμετρικά και στο εσωτερικό του χωριού (Γκισιμές, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ροδινές μπροστά από τον συνεταιρισμό Κωμιακής κλπ) οι οποίοι είναι μπαζωμένοι.

- Καθαρισμό των χαντακιών και οχετών του παραλιακού κεντρικού οδικού δικτύου Απόλλωνας – Φανερωμένη.

- Στην αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι από τις έντονες βροχοπτώσεις και εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με δική σας ευθύνη.

- Στην άμεση αποκατάσταση του λάστιχου ύδρευσης – άρδευσης στους παραλιακούς οικισμούς, το οποίο κάηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του περασμένου Νοέμβρη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News