Κόρωνος: Και ανταποδοτικά και ψηφιακή τηλεόραση. Αλλά και … αντιπλημμυρικά

Ποιος είπε αλήθεια ότι δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις για την ορεινή Νάξο και δη την Κόρωνο; Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του προέδρου Κορώνου κου Νίκου Χουζούρη ο οποίος έσπευσε νωρίτερα να δημοσιεύσει τρία πολύ σημαντικά νέα όχι μόνο για το χωριό του αλλά και για τα υπόλοιπα της ορεινής (αλλά και μη) από τη στιγμή που κόποι και τρέξιμο χρόνων δικαιώνεται… Και σε προσωπικό επίπεδο θα προσθέσουμε εμείς…

Και όπως διαβάζουμε « Σήμερα συνέβησαν τρία ευχάριστα για το χωριό μας την Κόρωνο και χωρίς πολλά λόγια για τους αδαής και τους καχύποπτους. Έχουμε και λέμε:

Εφαρμόστηκε η μείωση του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες. Το πώς το γνωρίζω εγώ προσωπικά χωρίς να θέλω να αυτοπαινευτώ τέλος.

Η ΕΡΤ έβαλε στο χωριό το ψηφιακό της μπουκέτο παρέμβαση όλων των προέδρων των ορεινών χωριών.

(υγ. μπήκε σε Κωμιακή και Εγγαρές. Όσον αφορά τις ιδιωτικά περιμένετε εκπλήξεις)

Και τρίτο βγήκε η πρόταση της Τ.Υ. του Δήμου προς το Δήμο για τις αποκαταστάσεις από την πυρκαγιά αναμένουμε !!!!

Ευχάριστα και ευχαριστώ όσους βοήθησαν για τα πιο πάνω. Περισσότερα προσεχώς»

Αυτή είναι η ανάρτηση που έγινε νωρίτερα μέσω της ιστοσελίδας του κου Χουζούρη.

Εμείς θα κάνουμε μερικές διευκρινήσεις…

Ξεκινάμε από τα ανταποδοτικά. Μία μάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον και τον περασμένο Ιούλιο στην διάρκεια της επίσκεψης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας κου Σκουρλέτη είχε ανακοινωθεί ότι είναι θέμα χρόνου. Πέρασε ένας χρόνος αλλά έγινε. Και έβαλαν το χέρι τους όλοι. Από τον κο Μανιάτη έως τον κο Σκουρλέτη (αλλά και τους τοπικούς παράγοντες που έτρεξαν πολύ και πλήρωσαν και από τη τσέπη τους ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα). Και έτσι οι κάτοικοι Κορώνου και Γαλήνης (συν 274 δήμους και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα ενώ στις Κυκλάδες έχουμε παρόχους σε Μύκονο, Άνδρο, Ίο, Πάρο, Σύρο, Μήλο και Τήνο) θα εισπράξουν 104.000 και 11.000 αντίστοιχα.. Σήμερα ήρθε η πρώτη δόση. Και όπως μας πληροφόρησαν έχουμε επιστροφή της τάξης ακόμη και 570 ευρώ και καλύπτουν την τετραετία 2010 – 2014. Είναι μία πολύ καλή κίνηση και δείχνει ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει ανταποδοτικά. Τα χρήματα δεν πιστώθηκαν σε όλους τους παρόχους καθότι ακόμη και στο ίδιο το χωριό (βλ Κόρωνο) έρχονται με …δόσεις. Και βέβαια αντίστοιχα καλά νέα θα έχουμε και από την Γαλήνη.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ψηφιακό μπουκέτο. Επιτέλους. Η ορεινή Νάξος απαλλάσσεται σιγά σιγά από το αναλογικό σήμα. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια. Η ΕΡΤ έκανε τη πρώτη κίνηση. Ενδεχομένως τις πρώτες ημέρες τις επόμενης εβδομάδας θα δουν αντίστοιχη κίνηση και σε Εγγαρές – Κωμιακή. Και στη συνέχεια έχουμε τα καλύτερα νέα. Κι αυτό γιατί η υπόσχεση Παππά (σ.σ. υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής) για παροχή τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Από το Ανατολικό Αιγαίο θα περάσει και στις ορεινές περιοχές των Κυκλάδων, οπότε τα μπουκέτα όχι μόνο της Nova αλλά και οι άλλες πλατφόρμες θα είναι διαθέσιμες από τη νέα χρονιά σε όλους τους κατοίκους της ορεινής Νάξου..

Και τέλος; Για το θέμα των έργων προστασίας, όπως αναφέρει ο κος Χουζούρης, δόθηκε η πρόταση από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στους αρμόδιους αντιδημάρχους. Και άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα. Με πρώτο στόχο τη προστασία του χωριού της Κορώνου λόγω του βουνού που κάηκε, θα δημιουργηθούν ακόμη και ζώνες προστασίας πάνω και κάτω από το χωριό, θα καθαριστούν δρόμοι και πλαγιές κάτι που σημαίνει ότι ενόψει χειμώνα, κάτι καλό θα γίνει. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και για την Κωμιακή… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News